Фигурица стара 3.000 година пронађена у Грчкој

19.03.2021. 20:14
0
ИЗВОР: Tanjug

Обилне кише у јужној Грчкој довеле су до открића мале бронзане фигуре бика за коју се вјерује да је била завјетни дар богу Зевсу у древној Олимпији још прије 3.000 година.

Грчко Министарство културе саопштило је данас да је мала, нетакнута фигурина пронађена након што је археолог приметио један рог како вири из земље након недавних падавина у том подручју, јавља АП.

Одлично очувана фигурина пребачена је у лабораторију и прво испитивање указује да потиче из геометријског периода древне грчке умјетности, отприлике између 1050. и 700. године п.н.е.

Вјерује се да је то био дар Зевсу који је приношен као дио жртве, јер је седимент очишћен са статуе имао изразите трагове опекотина, саопштило је Министарство културе.

Вјерује се да су на Зевсов олтар принијете хиљаде завјетних дарова. Многи су пронађени у дебелом слоју пепела и изложени су у археолошком музеју у Олимпији.

Коментари 0
Повезане вијести
Нестао дјечак на плажи у Грчкој: Српски туристи дигли узбуну Нестао дјечак на плажи у Грчкој: Српски туристи дигли узбуну
И Грчка остала без електричне енергије И Грчка остала без електричне енергије
Расписан конкурс за школовање кадета на грчким војним академијама Расписан конкурс за школовање кадета на грчким војним академијама
Најчитаније
  • То нису били људи, већ звијери: Страдање браће Петра и Павла
    9h 17m
    6
  • У Источном Новом Сарајеву исплаћена плата од 246.506 КМ
    6h 44m
    7
  • Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ Бањалука (ВИДЕО)
    11h 8m
    3
  • На данашњи дан умро велики Борислав Пекић: Српски писац који је свој живот посветио борби за слободу
    9h 57m
    0
  • Српска невјеста из Холивуда
    10h 19m
    0