Филм "Дневник ратног хирурга" аутора Синише Грабежа добитник награде "Златни витез"

16.09.2020. 11:46
0
ИЗВОР: Srna

Филм "Дневник ратног хирурга" аутора Синише Грабежа рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске проглашен је за најбољи краткометражни документарни филм 29. Међународног филмског фестивала "Златни витез", који је ове године одржан у Севастопољу.

Филм је посвећен ратном хирургу др Миодрагу Лазићу којег су називали оцем ургентне медицине, а у Републици Српској стекао је статус легенедарног хирурга, спасивши многе живота током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Легендарни хирург је преживио рат, али не и битку против вируса корона.

Доктор Лазић /65/ преминуо је 14. априла у Нишу од посљедица вируса корона, а сахрањен је 18. априла на нишком Новом гробљу.

У програму филмских пројекција Фестивала представљено је више од 200 такмичарских и нетакмичарских играних, документарних, анимационих, студентских, дебитантских и дјечјих филмова из 21 земље свијета, преноси РТРС.

"Златни витез" један је од најзначајних филмских фестивала који, између осталог, организује Министарство културе Руске Федерације, а чији су покровитељи предсједник Русије Владимир Путин, руска Дума, те патријарх московски и цијеле Русије Кирил.

Овогодишњи фестивал посвећен је 75-годишњици Велике побједе.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на доктора Миодрага Лазића Сјећање на доктора Миодрага Лазића
Завршен филм о доктору Зорану Станковићу Завршен филм о доктору Зорану Станковићу
Исповијест удовице чувеног доктора Лазе: Радовао се пензији јер ће тамо гдје му је срце остало - на Илиџу Исповијест удовице чувеног доктора Лазе: Радовао се пензији јер ће тамо гдје му је срце ос...
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    21h 11m
    0
  • Крађа у Палама
    19h 29m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 56m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 44m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    12h 5m
    0