Фоча: "Караван мира" одао пошту страдалим Србима Јабуке

14.10.2020. 10:26
0
ИЗВОР: Срна

Неформална група младих из пет локалних заједница из БиХ, у оквиру УСАИД-овог пројекта "Про будућност", организовала је наставак пројекта "Караван мира" у Фочи, гдје су обишли Алаџа џамију и Храм Светог Саве.

Организатори "Каравана мира" саопштили су да су млади из БиХ током ових посјета имали прилику да кратко разговарају са вјерским службеницима да би научили нешто више о овим вјерским објектима, те са представницима општине Фоча с циљем информисања шта локална заједница ради на изградњи мира у овом дијелу БиХ.

Током боравка у Фочи, учесници "Каравана мира" посјетили су мјесну заједницу Јабука, некадашњи дио општине Фоча, која је након Дејтонског споразума припала Федерацији БиХ.

Чланови пројектног тима упознали су учеснике о стравичним дешавањима у овом селу током протеклог рата у којем је масовно страдало српско становништво.

Било је ријечи и о страдању цивила у мјесту Јошаница, те уопште о страдању становништва овог дијела БиХ, навели су из "Каравана мира".

У саопштењу се наводи да је циљ пројекта "Караван мира" да се, одавањем почасти свим цивилним жртвама рата широм БиХ, на примјеру учесника пројекта покаже како то изгледа помирење у пракси.

Посмртни остаци жртава из Јабуке су након Дејтонског мировног споразума премјештени на неколико локација, а представници пројекта су заједно са замјеником начелника општине Фоча Зораном Елезом положили цвијеће на градско гробље у Фочи гдје је вјечни смирај пронашао одређени број жртава.

У оквиру пројектних активности, ученици су имали прилику да разговарају и са бившим логорашима, садашњим учесницима овог пројекта - Амиром, Јанком и Станиславом, који су преживјели страхоте рата, а данас, дијелећи своје искуство, настоје да укажу младима на важност изградње мира.

Организатори "Каравана мира" истичу да је сарадња организација, као и учешће младих у пројектима од друштвеног значаја који јачају повјерење и помирење на овим просторима дугорочни циљ овог пројекта, јер процес изградње мира и помирења у БиХ нема алтернативу.

"Про будућност" је УСАИД-ов пројекат изградње мира и помирења међу грађанима свих етничких и вјерских припадности у БиХ, а проводи га америчка хуманитарна организација Католички сервис за помоћ са локалним партнерима - Каритасом БиХ, Институтом за развој младих КУЛТ, Форумом грађана Тузла, Хелсиншким парламентом грађана Бањалука и Међурелигијским вијећем БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Сабор хорова на платоу Светосавског храма Сабор хорова на платоу Светосавског храма
Миљевина: Муж убио супругу, па себе Миљевина: Муж убио супругу, па себе
На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 56m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 29m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 55m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 8m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 37m
    3