Фонд за дјечију заштиту: Сутра исплата накнада за септембар

05.10.2020. 17:04
0
ИЗВОР: СРНА

У Републици Српској сутра почиње исплата септембарског додатка на дјецу, материнског додатка, права на помоћ за опрему новорођенчета, пронаталитетне накнаде за трећерођено и четврторођено дијете и накнаде родитељу-његоватељу или његоватељу, најављено је из Јавног фонда за дјечију заштиту.

Исплатом додатка на дјецу обухваћено је 15.029 дјеце, односно 10.270 корисника-родитеља и за ову исплату обезбијеђено је 1.020.827 КМ, док матерински додатак за септембар прима 5.451 породиља, а за исплату је издвојено 2.207.655 КМ.

Право на пронаталитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете остварило је 189 породиља, односно 159 трећерођене и 39 четврторођене дјеце и за исплату овог права издвојено је 112.950 КМ.

За исплату права на помоћ за опрему новорођенчета обезбијеђено је 254.250 КМ за 1.003 породиље, односно 1.017 новорођенчади.

Фонд наставља са исплатом новог права из дјечије заштите - накнаде родитељу-његоватељу или његоватељу и за исплату овог права издвојено је 48.712,50 КМ за укупно 433 корисника.

Како се у саопштењу наводи, корисници се за остваривање и преиспитивање услова за остваривање права могу обратити надлежним центрима за социјални рад, односно службама социјалне и дјечије заштите у којима имају пребивалиште.

Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске најавио је током трајања "Дјечије недјеље" учешће и допринос унапређењу друштвене бриге о дјеци и породицама са дјецом у Републици Српској и обезбиједио новчану подршку за породице са дјецом, са основним циљем јачања породице у остваривању репродуктивне, економске и заштитне функције.

Ова помоћ намијењена је у подизању новорођенчади, за тројке рођене у периоду од прошле до ове "Дјечије недјеље", с циљем подршке породици и са дјецом која су корисници права на додатак на дјецу, чији је развој осујећен неповољним породичним, социјалним и здравственим приликама – за дјецу под старатељством и породице са троје и више дјеце са сметњама у развоју.

Исплата поводом "Дјечије недјеље" почиње од сутра.

Манифестација "Дјечија недјеља" одржава се од 5. до 11. октобра под слоганом "Здраво тијело, ведар дух". 

Коментари 0
Повезане вијести
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Познато колико ће Бајерн платити Тухелу за пријевремени раскид сарадње Познато колико ће Бајерн платити Тухелу за пријевремени раскид сарадње
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    16h 45m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    21h 18m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 52m
    2
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    19h 58m
    0
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    20h 20m
    0