Фонд здравственог осигурања финансира осам нових лијекова

24.10.2021. 10:16
0
ИЗВОР: СРНА

Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске финансираће осам нових лијекова који ће пацијентима бити доступни у болницама, попут лијекова за лијечење ХИВ-а, реуматоидног артритиса, болести ока, дијабетеса, као и лијек за спречавање пријевременог порода.

Пет нових лијекова уврштено је на Основну болничку листу, а три лијека у Посебан програм ФЗО Српске, саопштено је из Фонда.

- Будући да се ови лијекови набављају путем јавних набавки, у болницама ће бити доступни након спроведеног тендерског поступка - наводи се у саопштењу.

Лијекови који су уврштени на Посебан програм ФЗО Српске су нове, савремене терапије, тако да Фонд наставља са праксом да у здравствени систем уводи лијекове пратећи свјетске смјернице и обезбјеђујући терапије које доприносе ефикаснијем лијечењу.

Примјера ради, са лијеком "бролуцизумаб", који се примјењује код осигураника који имају здравствене проблеме ока, очекује се и растерећење здравственог система усљед мањег броја ињекција и специјалистичких прегледа.

- Осим тога, за обољеле од реуматодиног артритиса Фонд почиње да финансира нови биолошки лијек - наводи се у саопштењу и подсјећа да је ФЗО још 2014. године међу првима почео да финансира биолошке терапије за немалигне болести и тиме постао први Фонд у региону који је препознао значај финансирања ове терапије за немалигне болести.

Из Фонда су напоменули и да са овим новим лијеком настављају у правцу усклађивања потреба осигураника и финансијских могућности, а све с циљем да здравствена заштита буде што квалитетнија.

Слика

 

- Три нова савремена лијека биће доступна у Универзитетско клиничком центру /УКЦ/ Српске, а љекари специјалисти одговарајуће гране медицине ће препоручивати овај лијек оним пацијентима код којих на основу здравственог стања процијене да су им неопходни у даљем току лијечења - наводи се у саопштењу.

Изузетак је поменути биолошки лијек, јер је пракса да приједлог УКЦ-а Српске о увођењу биолошке терапије за немалигне болести разматра и стручна комисија Фонда.

Поред нових лијекова, Управни одбор Фонда је на приједлог стручне комсије за лијекове који се налазе на Посебном програму Фонда, а углавном је ријеч о савременим терапијама, прецизирао индикације за постојеће лијекове који су на листи, а све с циљем ефикасније примјене ових терапија.

- На приједлог стручне комисије Фонда, Управни одбор је прихватио и измјене Одлуке о усвајању Основне болничке листе лијекова којим се уводи пет нових лијекова - наводи се у саопштењу.

На овој листи наћи ће се лијек који се користи за пацијенте са незадовољавајућом контролом дијабетеса, а ова терапија се уводи на основу мишљења љекара одговарајуће гране медицине, као и лијек који се примјењује када примјена других облика витамина Д није могућа или када се не постиже терапијски успјех.

Осим њих, на овој листи уврштава се нови антибактеријски лијек, те лијек који се примјењује у гинекологији, а користи се за одгоду пријетећег пријевременог порода код трудница уз одређену индикацију.

- Нови лијекови су доказ досљедности ФЗО Српске који је у протеклих неколико година издвојио значајна финансијска средства како би осигураницима обезбједио нове терапије у складу са свјетским препорукама - наводи се у саопштењу.

Из Фонда су подсјетили да је само у периоду 2016-2020. године уведено више од 30 нових лијекова, већином најсавременијих терапија, за специфична и тешка обољења, које су пацијентима доступне у болницама.

Ријеч је о терапијама за Гошеву болест, хемофилију, лијечење ХИВ-а, метастатских карцинома простате, колоректалног карцинома, Хочкиновог лимфома, биолошке терапије за неонколошке индикације, шизофреније, имунотерапије за меланом коже и тако даље.

Ради се већином о изузетно скупим најсавременијим терапијама, нове генерације, које пацијенти обољели од поменутих болести примају и у другим развијеним земљама свијета.

- Фонд у складу са финансијским могућностима константно ослушкује потребе осигураника и здравствене струке, а све с циљем обезбјеђења што ефикасније и доступније здравствене заштите - наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена
Несташица појединих лијекова у БиХ Несташица појединих лијекова у БиХ
Пријети ли нам велика несташица лијекова? Пријети ли нам велика несташица лијекова?
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 44m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 58m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 48m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    14h 3m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 46m
    0