Фонд здравственог осигурања у потпуности финансира кохлеарне имплантате за дјецу са оштећеним слухом

31.03.2020. 14:36
0
ИЗВОР: Срна

Фонд здравственог осигурања Републике Српске почео је да у потпуности финансира кохлеарне имплантате за дјецу са оштећеним слухом јер је ступила на снагу измјена Правилника о садржају, обиму и начину остваривања права на здравствену заштиту, којим је уведено ово право.

Ова здравствена услуга доступна је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

- Трошак уградње кохлеарног импланта за једног осигураника износи 32.000 КМ, који Фонд од сада у потпуности финансира. То представља значајну финансијску олакшицу за родитеље дјеце са оштећеним слухом јер су се раније, најчешће сами или кроз организовање хуманитарних акција, морали да сналазе за новац - саопштено је из Фонда.

Кохлеарни имплантати се углавном уграђују дјеци са урођеном обостраном глувоћом, као и дјеци са преогресивним постлингвалним губитком слуха или стања након менингитиса.

- Све досадашње студије, као и дјеца којима су уграђени кохлеарни имплантати, показали су показали да, захваљујући овом апарату, дјеца имају уредно развијен говор, редовно похађају школу и активни су чланови друштвене заједнице. Све свјетске студије су доказале да је успјешност, као и ефектност уградње кохлераног импланта много већа ако се дјеци угради у што ранијој животној доби - наведено је у саопштењу.

Из Фонда истичу да финансирањем кохлеарних имплантата настављају у правцу проширења права осигураних лица, што је искључиво резултат одговорне пословне политике, гдје се свака уштеда усмјерава на побољшање квалитета здравствене заштите.

- Подсјећамо да смо и прошле године поједноставили процедуру и проширили права из области медицинских средстава, посебно када је ријеч о ријетким болестима, особама са инвалидитетом и слично - навели су из Фонда.

Фонд здравственог осигурања има у плану да и у наредном периоду настави у овом правцу и да у сарадњи са представницима удружења осигураника ради на што једноставнијем приступу остваривања права из здравственог осигурања.

-То је уједно и наставак нашег пословног опредјељења да се сви евентуални проблеми или несклади рјешавају дијалогом и разговором са институцијама и представницима удружења осигураника - истакнуто је у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Федерални фонд мора да исплати погребни трошак и корисницима у Српској Федерални фонд мора да исплати погребни трошак и корисницима у Српској
Промјена породичног љекара, педијатра и гинеколога од 1. септембра до 31. октобра Промјена породичног љекара, педијатра и гинеколога од 1. септембра до 31. октобра
Од сутра на рецепт нових шест лијекова Од сутра на рецепт нових шест лијекова
Најчитаније
 • ''Вукови" са Пала купили аутомобил Драги Рупару
  20h 42m
  5
 • Традиционално дружење Илиџанаца (ФОТО)
  20h 32m
  2
 • Ватрогасци из Источног Сарајева потресном поруком опростили се од младог колеге
  1h 14m
  0
 • Хеликоптер активан на терену, избачено 25 тона воде, отежани услови за гашање ватре
  20h 47m
  0
 • Напици који ће освјежити љето
  1h 35m
  0