"Форум театар" снима ТВ серијал "Огледало традиције"

27.08.2020. 17:06
0
ИЗВОР: СРНА

У копродукцији "Форум театра" и продукције "Први кадар" из Источног Сарајева, у Републици Српској је настављено снимање ТВ серијала "Огледало традиције" које подржава Министарства културе и информисања Србије.

- Документарни ТВ серијал `Огледало традиције` наставак је веома успјешних серијала `Азбука старих заната` и `Златне руке` који су емитовани на Радио-телевизији Републике Српске током 2018, 2019. и ове године, а подржани су од Министарства културе и информисања Србије на конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја намјењених припадницима српског народа у земљама региона - рекла је аутор и продуцент серијала Александра Митрић Штифанић, која је и у улози водитеља.

Према њеним ријечима, серијал ће путем 10 епизода културно-образовног и забавног карактера, осим старих и умјетничких заната, представити традиционалну умјетност српског народа и обичаје, и на тај начин проширити тематски оквир.

Она је појаснила да је овај пројекат настао с циљем очувања културне баштине и традиције српског народа и националног, културног и језичког идентитета.

- Серијал нам открива тајне умјетничких и старих, готово заборављених заната и дочарава магију древних времена и традицију српског народа, његове културе и умјетности. Кроз занимљив приказ умјетничких и старих заната, традиционалног сликарства, традиционалне изворне српске пјесме, фолклора и обичаја, серијал прмовише умјетничке вриједности, које се наслањају на богату традицију и културну баштину нашег народа - истакла је аутор серијала.

У вријеме савремених технологија и модерног друштва, навела је Штифанићева, људи, а посебно они који припадају млађој популацији немају однос према традиционалним вриједностима и томе колико је очување културне баштине и традиције једног народа значајно за све будуће нараштаје.

Она је истакла да стари и умјетнички занати, култура и умјетност, као дио традиције српског народа на посебан начин осликавају дух једног времена и представљају значајно културно насљеђе које је неопходно очувати.

- Да би се праве традиционалне вриједности сачувале од заборава и да би нове генерације научиле колико је то значајно, овај серијал ће на занимљив и креативан начин представити најзначајније представнике занатске заједнице Србије и Републике Српске, као и представнике традиционалних, фолклорних умјетности и на тај начин доприњети очувању културног идентитета нашег народа - рекла је Штифанићева.

Снимање серијала почело је у јулу на локацијама у Београду, гдје су снимљене емисије о најстаријој воскарској радњи и традиционалној музици Балкана.

Реализација овог јединственог пројекта настављено је овог мјесеца у Источном Сарајеву гдје ће бити представљена традиција пјевања и свирања уз гусле, како се праве гусле и на који начин овај древни инструмент чува културу и историју српског народа, као и традиција писане ријечи кроз дјело и живот књижевника и пјесника Даре Секулић.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    15h 53m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 49m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    14h 53m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    11h 46m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    13h 43m
    0