Фотографијом промовише природне љепоте романијског краја

01.09.2020. 21:01
0
ИЗВОР: Катера

Новинарство и љубав ка фотографији не могу се љепше спојити него уз љубав ка природи, планинарењу и истраживању околине у којој живиш и радиш. Таквим путем кренула је и наша колегиница, новинарка Свјетлана Рајић из Сокоца, велики заљубљеник у природу, фотографију и планинарење.

С обзиром да је цијело дјетињство проводила на селу није могла избјећи прилику да истражује и проучава природу око себе, упознаје сва она скривена мјеста на територији општине Соколац, залази у густе шуме Романије и пење се по њеним стрмим и окомитим стијенама.

У те своје дугодовштине са собом је „понијела“ и љубав ка фотографији и лијепој ријечи, а све то често „биљежи“ на свом блогу, гдје пише управо о туризму, туристичким и атрактивним локацијама, планинарењу, шумама и уопштено о природи Сарајевско-романијске регије.

Слика

- Новинарством се бавим од завршетка студија 2011. године и мој први посао био је на радију у Сокоцу, када сам схватила да је новинарство мало више захтијевније него што сам мислила. Имала сам срећу да радим са новинарима из Сокоца, који су имали дугогодишње искуство, професионалцима, људима увијек спремним да помогну млађим колегама. Припадам првој генерацији новинара на Филозофском факултету у Палама – каже Свјетлана за Катеру.

Каже да се љубав ка природи и њеном даљем истраживању јавила током дјетињства, јер је и сама доста времена проводила на селу.

- Природу истражујем цијели живот. Прије око шест година сам се придружила Планинарском друштву „Гласинац“, што ми је омогућило да упознам мјеста и природна блага нашег краја, која су до тад за мене била непозната. Од тада почињем да се бавим и фотографијом, кроз коју желим да другим приближим љепоту природе и мјеста која посјећујем – каже Рајићева.

Она додаје да је природа увијек другачија и непоновљива, те да на сваком кораку она нуди много садржаја и за њу представља велику инспирацију.

Слика

- Истраживањем природе, сваким даном схваташ колико је она благодарна. Наша планинска принцеза Романија, за мене је омиљена локација. Мислим да је туристички помало запостављена, иако има велики потенцијал. Романијски плато има богату природу, генерално, али и неразвијену свијест код људи да то и сачувамо – каже Рајићева.

Рајићева истиче да смо свакодневно свједоци уништавања природе, од одлагања отпада до нелегалне сјече шуме, те да маћехински однос према природи угрожава и изворишта ријека.

- Изворишта ријека су највећа драгоцијеност у нашим крајевима. Дешавало се да се на самом изворишту ријеке сијече шума, а познаваоци природе знају колики је значај шуме за изворе. На сву срећу у нашем крају постоји велики број удружења која се баве очувањем и заштитом животне средине, која поприлично добро обављају посао – каже Рајићева.

Она каже да се најљепше осјећа на својој „ђедовини“,  у планинском селу Калаузовићи код Сокоца, и то не само због прелијепе природе, већ и због лијепих успомена које је вежу за тај крај.

Слика

- Планинска села су посебна, људи у њима су сналажљиви, способни и гостопримљиви. Моја велика љубав је и прикупљање гљива и других шумских плодова, тако да ми је шетња кроз шуму у јесењем периоду најљепши дио године. Наше шуме су богате разним врстама гљива и воћа, што је такође велико природно богатство, а и добра прилика додатне зараде за локално становништво – каже Рајићева.

Свјетлана је своје дугодовштине, истраживања природних љепота Романије и околине одлучила да опише на свом блогу „Дама из романа“, како би имала свој „кутак на интернету“, како каже.

Слика

- Блог сам покренула са идејом да на њему архивирам фотографије и приче које пишем. Блог „Дама из романа“ није посвећен само једној теми, поред репортажа ту су заступљени и други новинарски жанрови. У посљедње вријеме мало сам занемарила своју страницу, а текстове које пишем објављује портал „Соколац – срце Романије“ и званична страница ПД „Гласинац“. На промоцији туризма и природе сам кренула као сарадник за медијску промоцију овог друштва – каже Свјетлана.

Она истиче да је много лијепих мјеста и туристичких локација на подручју цијеле регије, а  о којима мало људи зна, те да се често дешава да нас људи из других крајева подсјете колико имамо да понудимо.

- Кроз своја путовања у природу, најчешће фотографијом желим да и другима представим љепоту коју имамо, као и то да за мало новца можемо да уживамо у својој земљи. Специфичност посла ми је омогућила да пропутујем кроз цијелу нашу земљу, а мени једне од најљепших локација су и Зеленгора, Национални парк Уна и град Требиње – каже Рајићева.

Слика

Рајићева каже да је Босна земља са несвакидашњом љепотом, те да већина људи који живе у њој није ни свјесна потенцијала које она посједује.

- Нажалост, ријетко јој дајемо шансу и путујемо у друге земље, упознајемо се са туђим културама, историјом и природним богатствима, а веома мало смо упознали своје. Мишљења сам да се не ради довољно на промоцији туризма у нашој земљи, туристичке организације би требале озбиљније да приступе томе. Као појединац могу да допринесем, али то је минорно у односу на оно што би могло да се уради – каже Свјетлана.

Слика

Истиче да је несавјесно понашање према природи глобални проблем, те да би строжије казне у нашем случају, гдје се отпад често одлаже у природу, доста помогле, као и постављање видео надзора у близини свих излетишта.

- Кроз разне акције чишћења требало би укључити што већи број људи, нарочито школараца, од предшколског до средњошколског узраста. Дјецу треба приближити природи, у томе улогу играју родитељи и образовни систем – учитељи, наставници и професори. Излети, путовања у природу, затим акције чишћења, пошумљавање и сличне активности могу да промијене свијест уколико се крене са њима на вријеме – закључује Рајићева.

Биографија:

Свјетлана Рајић је рођена 1987. године у Сарајеву. Основно и средњошколско образовање је стекла у Сокоцу.

Студије новинарства је завршила на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву 2011. године, а од 2012. до 2014. године радила је у ЈП „Инфо центар“ Соколац. Од јуна 2014. године запослена је као самостални стручни сарадник за односе с јавношћу у Општини Соколац.

Активан је члан Планинарског друштва „Гласинац“, у којем обавља функцију сарадника за медијску промоцију. Кроз хуманитарни волонтерски рад помаже угроженим категоријама становништва. Добитник је општинског признања за учињено добро дјело, испољену солидарност и друго дјело које има значај за општину Соколац.

 

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО) Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО)
Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО) Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО)
Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бродом (ФОТО) Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бр...
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    15h 47m
    10
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    22h 28m
    13
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    2h 51m
    1
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    14h 35m
    0
  • На аеродрому откривена врећа са змијама у панталонама путника
    13h 2m
    0