Фризери и зубари удуплали цијене

07.09.2020. 10:28
0
ИЗВОР: Глас Српске

Поскупљење репроматеријала и малобројност муштерија натјерали су многе фризере, козметичаре и зубаре да удуплају цијену својих услуга у пандемији, што у удружењима потрошача оцјењују неприхватљивим истичући да поједини покушавају да на тај начин компензују пад промета.

Представница Секције фризера и козметичара при Занатско-предузетничкој комори РС Рада Бањац каже да су колеге, које су раније своје услуге пружале и за пет марака, биле у минусу, због чега су морале да подигну цијене.

- Многи на своју штету годинама нису мијењали цјеновник иако набавне цијене материјала константно скачу. Вирус корона је многе фризере натјерао да размисле о цијенама, па су их поједини чак два пута мијењали у року од неколико мјесеци - казала је Бањчева.

Она је истакла да се цјеновник формира на основу поскупљења ствари без којих не могу да раде, као што су пешкири, фарбе, шампони, дезинфекциона средства, заштитна опрема и слично.

- Шишање мушкараца ни по коју цијену не би смјело да буде испод десет КМ, док би за жене то минимално требало да износи 15 КМ. Ако узмемо у обзир да кутија цигарета кошта око шест марака, апсурдно је да шишање буде пет КМ. Осим тога, многи свакодневно испијају по двије-три кафе са друштвом у кафићима, а хоће да на мјесечном нивоу плате пет марака за шишање. То нема логике - тврди Бањчева.

Исто мишљење дијели и директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић који најављује да ће цијене услуга у фризерским салонима и другим услужним радњама наставити да скачу јер је, поред додатних трошкова за дезинфекцију и заштитну опрему, поскупио репроматеријал.

- Фризери у Српској дуго нису дизали цијене. Међутим, наметнут им је низ обавеза, а муштерија у салонима је све мање, па су фризери приморани да, како би опстали, подигну цијене услуга. Услови рада су веома отежани - казао је Братић.

С друге стране, у удружењима потрошача сматрају да за драстична поскупљења нема оправдања јер су трошкови који су наметнути због вируса корона минимални. 

- У маказама нема амортизације, горива нити било каквих других трошкова који би утицали на формирање цијене. С друге стране, килограм средства за дезинфекцију је десет марака, а од њега се може направити хиљаде литара, тако да фризери, у овом случају, немају ниједан разлог да подигну цијене услуга - казала је извршна директорица Удружења за заштиту потрошача ДОН из Приједора Муриса Марић.

Према њеном мишљењу, приватници су навикли да током љета имају навалу људи из дијаспоре те зачас  зараде плату, а ове године то није случај.

Исто сматра и Бањалучанин Славиша Тодоровић који је, каже, био непријатно изненађен када је прије неколико дана отишао да се ошиша.

- Шишање сам прије појаве вируса корона плаћао пет марака. Некад у јулу, приликом наручивања за шишање, фризерка ми је казала да је цијена те услуге скочила за три марке. Тада ми је то било схватљиво с обзиром на околности. Међутим, прије неколико дана фризерка ми је исту услугу наплатила десет марка те најавила ново “благо” поскупљење, а као разлог је навела веће трошкове због вируса - казао је Тодоровић.

Ништа мање изненађена новим таласом поскупљења није остала ни Марија Ђого која је скидање каменца у једној приватној стоматолошкој амбуланти умјесто 20 платила чак 40 марака.

- Други пут ћу добро размислити да ли ћу отићи код тог зубара, чија сам муштерија годинама. Разумјела бих да је та услуга скупља за пет до десет марака, али мислим да стварно нема оправдања да цијена буде дупло већа - казала је Ђого.

Простора има

Предсједник Удружења стоматолога Републике Српске Синиша Ковачевић каже да нема информацију да су услуге у стоматолошким ординацијама поскупјеле иако за то, признаје, има простора.

- Цијене стоматолошких услуга се разликују од ординације до ординације. Колико знам, нико од мојих колега није нешто значајно кориговао цијене, нити ће у скорије вријеме, бар су такве најаве и размишљања иако су трошкови већи у односу на период прије вируса корона, када је било и много више пацијената - казао је Ковачевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Како живи просјечна млада породица у Српској Како живи просјечна млада породица у Српској
Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    23h 20m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    8h 53m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    23h 30m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    8h 59m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    8h 57m
    0