Гас у Европи од данас четири пута скупљи

02.03.2022. 18:01
0
ИЗВОР: politika.rs

Цијена гаса у Европи је потукла рекорд свих времена, скочивши за само пар сати од почетка данашњег трговања за више од 500 долара на преко 2.200 долара за хиљаду кубика.

Према подацима са лондонске ИЦЕ берзе, гас за испоруку у априлу се тргује тренутно на холандском ТТФ чворишту по цени од 2.226 долара за 1.000 кубних метара, или 193,95 евра по мегаватчасу, извјештава агенција Тасс.

Плави енергент је претходно, на отварању трговања јутрос, узето за 22,5 процената достижући цијену од 1.710 долара за хиљаду кубика, односно 149 евра по мегаватчасу.

Цијена нафте марке Брент на лондонској берзи премашила је 110,3 долара за барел, први пут од августа 2014. године, показују подаци са берзе.

Цијена фјучерса марке ВТИ порасла је за 4,57 одсто и достигла 107,98 долара за барел.

Њемачка је дала овлашћење свом центру за трговину гасом да купи течни природни гас за 1,5 милијарди евра (1,66 милијарди долара) изван Русије, иако Москва за сада извршава све обавезе из уговора о снабдијевању, саопштено је данас из Мнистарства економије, пренио је Танјуг.

- Сада је ствар одлуке гдје ће се гас купити. Не бих да калкулишем за колико ће дана то бити обављено, али то ће се десити у врло кратком року - рекао је портпарол министарства на редовној конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    6h 1m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    18h 38m
    2
  • Крађа у Палама
    4h 19m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    22h 26m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    3h 34m
    0