Гашић: Грађани не треба да паниче, на тржишту нема несташица

14.03.2020. 09:38
0
ИЗВОР: Srna

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић сматра да је ситуација у вези са појавом седам нових случајева вируса корона у Српској озбиљна, али да грађани не треба да паниче и да стварају залихе животних намирница јер на тржишту нема несташица.

-Ситуација је озбиљна, али, уколико сви грађани поштују мјере које су презентовали Министарство здравља и социјалне заштите и Институт за јавно здравство Републике Српске, можемо да превазиђемо стање у којем се налазимо- рекла је Гашићева.

Она је навела да грађани треба да избјегавају јавна окупљања, воде рачуна о хигијени, те да указују дјеци на неопходно понашање.

Гашићева је синоћ рекла за АТВ да је имала састанак са представницима већих трговачких ланаца, Привредне коморе и Инспектората Републике Српске, те да је више од 70 одсто локалних заједница доставило податке о стању на тржишту који показују да је ситуација уредна.

-Трговци су нас увјерили да је стање њихових залиха уредно и да могу да одговоре свим потребама нашег тржишта- истакла је Гашићева.

Она је указала да, уколико буде поскупљења одређене робе на тржишту, Влада Републике Српске може да интервенише у складу са Законом о интервентним набавкама.

-Осим маски, за које је пријављено да је било поскупљења у апотекама, тренутно немамо званичних информација о неким значајнијим промјенама цијена- рекла је Гашићева.

Она је истакла да ресорно министарство прати стање у привреди због евентуалних посљедица, којих ће сигурно бити.

-Када је ријеч о ситуацији у туризму, који је нама веома битан, још не можемо говорити о показатељима јер ће губитака бити сигурно. Већ имамо најава отказивања свих већих окупљања, планираних семинара и аранжмана- рекла је Гашићева.

Она је навела да ресорно министарство тренутно ради на реализацији мјера које су јуче усвојене и презентоване јавности, те ће се у наредном периоду разрађивати и предузимати у зависности како ситуација буде налагала.

-Влада Републике Српске ће учинити све напоре да поднесемо штету свих губитака који су пред нама. Једна од мјера је покушај разговора са банкарским сектором у смислу одређивања одређеног грејс периода за кредитна задужења- рекла је Гашићева.

Директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Владо Ђајић рекао је синоћ за АТВ да у Српској до сада има 15 случајева позитивних на вирус корона, међу којима је шест хоспитализовано у овој здравственој установи, од којих је двоје отпуштено на кућно лијечење и кућну изолацију.

Ђајић је подсјетио да постоје три групе пацијената, међу којима је једна група самопозитивних који немају симптома и они морају да буду у карантину изоловани да не би заразили друге.

Друга група су пацијенти који су позитивни и који имају симптоме и они се примају на УКЦ, а трећу групу чине најтежи случајеви који не могу самостално да дишу.

-УКЦ Републике Српске је један од најспремнијих здравствених установа у региону јер смо успијели да обезбиједимо око 200 кревета ван болничког сектора, а оспособили смо и цијелу Инфективну клинику- рекао је Ђајић.

Он је навео да УКЦ Републике Српске ради на томе да омогући 35 респиратора за пацијенте, што је велики број у односу на земље у региону.

Ђајић је апеловао да се становништво Републике Српске и млади строго придржавају прописаних мјера Министарства здравља и социјалне заштите и Института за јавно здравство Републике Српске, те да они који имају чланове породица у иностранству да им пренесу да не долазе у Српску у наредних 15 дана како би се спријечило ширење вируса корона на ове просторе.

Коментари 0
Повезане вијести
Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Рекордне цијене свињетине, млијека, јаја и соли Рекордне цијене свињетине, млијека, јаја и соли
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 2m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    10h 0m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    18h 26m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    16h 41m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    18h 20m
    0