Гинцбург: Ефикасност руске вакцине против делта соја изнад 83 одсто

26.08.2021. 18:13
0
ИЗВОР: СРНА

Директор Научно-истраживачког центра "Гамалеја" и творац руске вакцине "спутњик ве" Александар Гинцбург изјавио је данас у Бањалуци да најновији подаци које је публиковала Руска Федерација говоре да је ефикасност "спутњика ве" у заштити од делта соја вируса корона изнад 83 одсто, док је заштита од развијања теже форме болести која захтијева хоспитализацију изнад 90 одсто.

Након састанка са деканом Медицинског факултета у Бањалуци Ранком Шкрбићем, руски стручњак је истакао да је Министарство здравља Русије у оптицај увело и вакцину "спутњик лајт", као додатак онима који су примили "спутњик ве" или који су пребољели ковид-19.

Гинцбург је објаснио да се утицај делта соја у организму разликује од свих осталих мутираних сојева вируса корона које данас знамо.

-Инфекциони процес, који се развије у нашем организму од делта соја, од момента лаке заразе до тешке форме не траје као раније двије недјеље, него четири дана- рекао је Гинцбург новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, да би се човјек заштитио од делта соја треба у крви цијело вријеме да има висок ниво ефективних антитијела.

-Због тога савјетујемо грађанима, без обзира на то коју вакцину су добили раније, да користе "спутњик лајт", који диже ниво антитјела врло високо и дуго их задржава- нагласио је Гинцбург.

Он је упозорио да ће делта сој врло брзо стићи на наше просторе, наглашавајући да је за само мјесец и по до два делта сој је избацио све друге сојеве у Москви.

-Међутим, подаци говоре да нема тешких случајева и смртних исхода код оних који су вакцинисани "спутњиком ве". Подаци о епидемиолошкој ситуацији ће падати када 70 одсто грађана буде вакцинисано. Ми смо вакцинисали око 30 до 35 одсто популације- рекао је Гинцбург.

На питање да ли очекује да ЕУ у септембру одобри руску вакцину, Гинцбург је рекао да је научник, а да је то политичко и финансијско питање.

-Ту нема науке. У Русији је искориштено 50 милиона вакцина, те више од 15 милиона у иностранству. Никаквих тешких нуспојава није било. Све што се дешава по питању одобравања вакцине нема научну компоненту- навео је Гинцбург.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је да је на састанку било ријечи и о сарадњи овог факултета са Универзитетом у Москви и Гамалеја институтом.

-Тамошњи професори биће наши гостујући предавачи и то ћемо у наредном периоду да озваничимо. У склопу сарадња планирамо и размјену кадрова, да наши млади стручњаци оду у Москву и Гамалеја институт и да на лицу мјеста уче неке нове технике из молекулрне биологије, епидемиологије и микробиологије- навео је Шкрбић.

Шкрбић је рекао да је ово била прилика да у стручном разговору домаћини чују све о изазовима које ковид-19 носи, те да се упознају са корацима који су претходили производњи вакцине и изазовима са којима су се истраживачи Гамалеја института сусрели.

-Разговарали смо о најновијим резултатима везаним за ефикасност руске вакцине, посебно кад је у питању нови делта сој. Чули смо да се увелико производи жспутњик лајтж, који ће значајно поправити ситуацију кад је пандемија у питању- навео је Шкрбић.

Он је додао да је у Републику Српску стигло око 250.000 вакцина "спутњика ве", од чега прве дозе 177.000 и преко 78.000 друге дозе.

-Искористићемо ову посјету да што прије дођемо до остатка друге дозе како би наставили имунизацију, а разговарамо и овој лајт варијанти како би је што прије добили, јер се она може давати као трећа доза и код оних који су примили неку другу вакцину- рекао је Шкрбић.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    10h 16m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 0m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    3h 45m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    21h 27m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    23h 46m
    0