Годишњица срамне арбитраже за Добрињу

23.04.2024. 08:50
0
ИЗВОР: citajfilter.com

Међународни арбитар за међуентитетску линију разграничења у насељима Добриња 1 и Добриња 4, ирски судија Дијармуд Шеридан, 24. априла 2001. године, саопштио је коначну одлуку према којој је највећи дио спорне територије који је послије Дејтонског споразума припао Републици Српској враћен Федерацији БиХ.

Подсјећамо, 5. фебруара 2001. тадашњи високи представник у БиХ Волфганг Петрич донио је одлуку којом обвезује Републику Српску и Федерацију БиХ на арбитражу о међуентитетској линији разграничења у Добрињи 1 и Добрињи 4, чији ће резултат бити коначан и обвезујући. У својој одлуци, високи представник као арбитра именује судију Шеридана.

У поменутој одлуци Петрич наводи да међуентитетска линија разграничења у Добрињи представља спорно питање још од потписивања Дејтона. Радне групе које су успостављене да ријеше таква питања никада нису дошле до коначног закључка у вези с овим подручјем, у коме линија разграничења чак пролази кроз стамбене зграде.

Kао што је познато, непуна три мјесеца касније, 24. априла 2001. судија је саопштио одлуку којом је већи дио Добриње 1 и Добриње 4 припао Федерацији БиХ.

Према коначној арбитражној одлуци Републици Српској припало је неколико зграда, аутобуска станица и православна црква на Вељинама.

Дејтонску линију, која је пролазила кроз станове, арбитар је помјерио између зграда. Федерацији је тада припало око 800 станова, док је у Републици Српској остало око 250.

Тадашњи градоначелник Српског Сарајева Предраг Ласица оцијенио је у изјави агенцији Срна арбитражну одлуку за Добрињу као погубну.

- Мој први утисак је неповољан, јер заступали смо и борили се за фактичко стање - истакао је он и упозорио: - Немам тачан податак о броју људи који поново остаје без крова над главом, али ситуација је катастрофална чим линија разграницења иде између Аутобуске станице и школе - рекао је тада Ласица.

Коментари 0
Повезане вијести
Хапшења због обљубе дјеце и порнографије Хапшења због обљубе дјеце и порнографије
Српска богатија за 20 беба Српска богатија за 20 беба
Александра Јакшић освојила злато на првенству Републике Српске Александра Јакшић освојила злато на првенству Републике Српске
Најчитаније
 • Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија!
  9h 38m
  3
 • Прича о мртвој драгој – Ленка Дунђерски и Лаза Костић
  14h 52m
  0
 • Сутра прекид електричне енергије у Источној Илиџи
  5h 23m
  1
 • Брат министра БиХ Војина Мијатовића насмрт претучен у Београду
  13h 41m
  0
 • Милица Боровчанин ученик генерације СШЦ „Василије Острошки“
  11h 20m
  4