Гориво на пумпама у Српској поскупило до пет фенинга по литру

25.05.2021. 10:36
2
ИЗВОР: Srpska.info

Сви дистрибутери нафтних деривата на бензинским пумпама су у протеклих пар дана повећали малопродајне цијене горива у просјеку од два до пет фенинга.

Ово су за Српскаинфо потврдили у Групацији за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе РС, у којој наглашавају да се, тренутно, цијене нафтних деривата на бензинским пумпама у Српској крећу од 1,89 до 2,09 КМ за бензин 95 и 1,89-2,05 КМ за еуродизел 5, док течни нафтни гас кошта између 1,04 и 1,16 КМ.

– Мај показује нестабилан период што се тиче цијена, јер се биљежи константан раст на бензинским пумпама. Значајан је раст улазних цијена, односно набавних из рафинерија и осталих извора снабдијевања, и то се одразило и на тржиште – каже предсједник ове групације Драган Тришић.

 

Додаје да је, ако се посматрају параметри на берзи, цијена нафте Брент тренутно 554 долара по тони или 68 долара по барелу.

 То је, уназад мјесец дана, пораст од 24 долара по тони или 21 долар по барелу, у задњих мјесец дана. Подсјећам да су овакве цијене на берзи биле у мају 2019, и да су се тада малопродајне цијене на бензинским пумпама кретале између 2,25 и 2,30 КМ. Цијене у Српској су и даље ниже у односу на Федерацију БиХ, и то до 10, а у односу а регион и до 40 пфенига – наглашава Тришић.

Додаје да је прогноза даљњи раст цијена.

– Моја процјена је да ће у наредним данима цијене и бензина и дизела на свим бензинским пумпама ићи преко двије КМ. Ово је неминовно због повећања набавних цијена у последњих 20 дана. У овом моменту, многи дистрибутери раде са минималним маржама које нису довољне за функционисање и позитвно пословање. Да ли је до повећања улазних цијена дошло због најава отварања граница ЕУ и  покушаја да се економије покрену према ранијим трендовима, показаће вријеме. У сваком случају, не можемо очекивати стабилизацију тржишта – поручују Тришић.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Xxx 25.05.2021. 11:39
    Najbolje dignite cijene svega a pravdajte se sa tim da ste minimalne plate "podigli za cijelih 20 km".Ko jos treba da zivi od svoga rada,pih?!Bilo bi cudo nad cudima da nije skocilo.Nego pozurite pa signite cijene jos,cisto da "ne zakasnite",treba vam ipak obezbijediti godisnje odmore.
  • Generic placeholder image
    MR_ 25.05.2021. 10:41
    Ma ništa dok ne dođemo na 3KM po litru!
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 23m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    3h 21m
    6
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    11h 47m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    10h 2m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    11h 41m
    0