Грађани Вишеграда на протесту против изградње мини-хидроелектрана

18.01.2020. 15:54
0
ИЗВОР: Срна

Више од 500 Вишеграђана учествовало је данас у протестној шетњи чији је циљ био да се укаже на штетност изградње мини-хидроелектрана на ријеци Рзав.

Учесници протеста прошетали су од Трга палих бораца, Улицом Краља Петра до Андрићграда, гдје су се окупљенима обратили организатори протеста.

Организатор Дејан Фуртула рекао је да да желе пробудити свијест народа, јер знају да се брзо заборавља, те оцијенио да је јака слика послата у свијет.

Фуртула је најавио да ће бити организовано више јавних дебата и скупова да би се чуло мишљење и других стручњака из Србије и региона.

Предсједник Удружења за спортски риболов и екологију "Дринска језера" Александар Којић из Вишеграда рекао је да се велики број еколошких удружења укључио у заштиту ријеке Рзав.

- Пријатно ме изненадио оволики одзив људи у нашим борбама за заштиту ријеке Рзав. Што се више људи укључи, наша шанса за одбрану ријеке Рзав је већа - истакао је Којић.

Представник Удружења "Еко акција" Анес Подић рекао је да су у Вишеград дошли да подрже народ у њиховој борби против изградње пет мини-хидроелектрана на подручју Вишеграда.

- Нама ова врста електричне енергије уопште није потребна, јер извозимо трећину електричне енергије. Да смо чланице ЕУ били би међу најбољим земљама - навео је Подић.

Према његовим ријечима, на овај начин се приватницима обезбјеђује профит, инвеститору се врати сав уложени новац за пет година, а локалној заједници ће остати уништена ријека и ништа више.

Након протестне шетње, њене организаторе примио је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, да би, као локална власт, саслушали њихове захтјеве и приједлоге.

Ђуревић је додао да је као грађанин присуствовао мирној шетњи и скупу у Андрићграду.

На штандовима у центру Вишеграда у току је потписивање петиције становника ове општине против изградње мини-хидроелектрана.

Коментари 0
Повезане вијести
Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године
"Гробари" из Вишеграда бакљадом и ватрометом честитали рођендан Српској "Гробари" из Вишеграда бакљадом и ватрометом честитали рођендан Српској
Хуманитарац Максо у новогодишњој акцији – Пакетићи за дјецу из Вишеграда Хуманитарац Максо у новогодишњој акцији – Пакетићи за дјецу из Вишеграда
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 41m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 52m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 38m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 0m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 14m
    3