Грешке због којих клима-уређаји не раде како треба

24.07.2023. 18:57
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Како би вас максимално служили и оптимално вас хладили, клима-уређаји се морају одржавати и због тога морамо пазити на одређена правила у њиховом раду.

Избјегавајте сљедећих седам грешака како би клима могла да вас расхлади онако како треба.

1. Не мијењате или не чистите филтере на клима-уређају

Филтере на клима-уређају требало би мијењати или чистити једном годишње. Због неочишћених филтера ваздух ће слабије циркулисати, а клима-уређај може и да се поквари. Осим тога, због прљавих филтера можете добити и већи рачун за струју, а тај пропуст скратиће и вијек трајања уређаја.

2. Не радите годишњи сервис клима-уређаја

Једном годишње очистите клима-уређај. Тај посао можете обавити сами помоћу видео-упутства који ћете пронаћи на интернету или још боље, позовите професионалце. Годишње одржавање клима-уређаја потребно је како би састав за расхлађивање радио максимално ефикасно.

3. Немате подесиви термостат

Ако имате климу с подесивим термостатом, она ће се аутоматски регулисати на температуру која је 7 до максимално 10 степени нижа од оне спољне. Тако ће вам рачуни за струју бити мањи јер ће се трошити мање електричне енергије. Такође, уколико оставите клима-уређај укључен и када нисте код куће, увијек оставите да клима ради на пар степени више него када сте код куће.

4. Постављате термостат на прениску температуру

Истраживања су показала да је људско тијело способно да се прилагоди високим или ниским температурама прилично брзо, у року од једне или двије седмице. Када још узмете у обзир да ће вам рачуни за струју бити мањи ако клима-уређај држите на вишој температури и да ћете рјеђим кориштењем климе допринијети и очувању околине, период прилагођавања се и те како исплати.

Зато ће бити оптимално ако клима-уређај, када је напољу више од 30 степени Целзијевих, ради на 26 или више степени.

5. Не користите вентилатор

Било какав вентилатор помоћи ће да ваздух који циркулише кроз ваш дом буде пријатнији. Ако имате вентилатор, клима-уређај ће мање радити, а самим тиме и дуже трајати. Обратите пажњу на то да се крилца на вентилатору током лета окрећу супротно од смјера казаљке на сату јер ће тако ваздух боље циркулисати.

6. Вентилацијска крилца или термостат нису добро постављени

Ако свјетлост с лампе већи дио дана удара у термостат, то може да поремети очитавање термостата и узрокује да клима-уређај не ради максимално добро, чак и ако вам је у просторији пријатно. Нарочито ако нисте ту током дана, можда нећете примјетити да се клима превише напреже како би расхладила простор због неправилности у раду термостата. Блокирање вентилацијских крилаца намјештајем или завјесама такође ограничава циркулацију ваздуха. Зато пазите да вентилацијска крилца ничим не буду блокирана.

7. Не спуштате ролетне и не навлачите завјесе

Сунчева свјетлост је непријатељ вашег клима-уређаја. Ако спустите ролетне и/или навучете завјесе како бисте спријечили улазак сунчевих зрака у просторију, такође ћете заштити собу од сунчеве топлоте.

Коментари 0
Повезане вијести
Невјероватан призор у Њемачкој: Грталице на улицама чистиле лед Невјероватан призор у Њемачкој: Грталице на улицама чистиле лед
Знакови дехидратације које не смијете да игноришете Знакови дехидратације које не смијете да игноришете
Десет савјета за његу биљака током љета Десет савјета за његу биљака током љета
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    10h 48m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    10h 30m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    11h 24m
    4
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    8h 19m
    0
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    12h 1m
    1