Грк који је одбио да бомбардује Србију: Осјећам се као најбогатији човјек

07.06.2020. 17:54
0
ИЗВОР: Nezavisne

Одлука да током НАТО агресије 1999. године одбије да бомбардује Србију, капетана брода грчке ратне морнарице Мариноса Рицудиса коштала је каријере.

Ријечима: "Као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ", Рицудис се  оглушио о наређење и вратио брод у луку умјесто да уплови у Јадран. Тиме је запечатио своју судбину.

Иако су многи грчки морнари стали уз њега, војни суд га је 1999. године осудио на двије и по године затвора. Притвором се, нажалост, нису завршиле његове недаће – суђено му је пред девет судова и избачен је из службе.

Овај невјероватан човјек, којег зна сваки Србин, који у Србији има неколико мурала и којем је Свети архијерејски синод СПЦ додијелио Орден Светог цара Константина, за "Телеграф.рс" говорио је о свом садашњем животу, као и да ли се икада покајао због одлуке коју је донио.

- Многи људи су то лијепо описали, у историји је остао један мали одломак да се о њему пише – о војнику који је одбио да убије, без обзира на цијену мог живота, па чак и смрти. Не говоримо о чињеници да су ме само отпустили, него су наредили и да ме стрпају у затвор. У закону постоји и један члан који говори о електричној столици, мени су говорили да ће ме стријељати. Ја сам поносан због свега што сам урадио и то никад ни за шта не бих мијењао, ни за цијели свијет. Тај осјећај праве слободе који вам дарује да стојите усправно и да се супротставите свим изгледима у будућности. Желим да сви људи буду свјесни да и сада стојим гдје сам стајао и тада, гдје су стајали и многи други војници НАТО-а који су послушали наређење да убијају Србе или било који други народ да би зарадили много новца. Али, новац није смисао живота, већ ваша убјеђења и духовне вриједности. Те искрене вриједности ће нас подржати у најкритичнијим моментима у нашем животу и одлучити о нашој судбини, једном кад нас више не буде - рекао је Рицудис.

Он је додао да су "прави Грци" поносни на оно што је урадио.

- Прави Грци, у правом смислу те ријечи, поносни су због онога то сам урадио и са поносом о томе причају. Али, знате и сами да у Грчкој не живе само 'прави Грци'... Истина је, међутим, да ме није брига шта људи мисле. Оно што покушавам да урадим јесте да живим на исти начин као што бих живио да ништа од тога нисам урадио", додао је.

Он је поручио да се осјећа као цар због љубави коју му пружа српски народ.

- Нисам баш сигуран да ме баш милиони прате. Истина је да, нажалост, не могу да постигнем да одговорим свим тим људима (на друштвеним мрежама) и да их не знам лично, али поновићу да се осјећам као цар због све љубави и пажње коју ми ваш народ пружа. Осјећам се као најбогатији човјек на свијету - рекао је Рицудис за портал „Телеграф“

Он је имао и поруку за Србе.

- Српском народу имам да поручим једно. Слиједите Бога и то чините увијек, тада нико неће моћи да вас покори - истакао је.

Коментари 0
Повезане вијести
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“ Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    8h 9m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 53m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    23h 6m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    19h 20m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    21h 39m
    0