"Гугл" избрисао сајтове институција Српске

01.11.2023. 19:30
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Сајтови Владе Републике Српске, Инспектората, Агенције за државну службу и Предсједника РС који су претходних дана оборени због санкција, уклоњени су у потпуности са интернет претраживача, који их више не индексирају као да нису ни постојали.

У разговору са ИТ стручњацима, Капитал сазнаје да гашење сајтова државних институција и њихово брисање може донијети много више проблема него што се то чини у први мах.

Прије свега, истичу, поставља се питање постоји ли "бекап", односно копија свих података угашених сајтова и гдје се она уопште чува.

С обзиром на то да нико не диже сајт у намјери да ће бити оборен или угашен под теретом санкција, ИТ стручњаци сумњају да је и копија уклоњена зато што се она обично чува на истом мјесту гдје се налази сервер.

- Сада је само питање гдје су држали своје сервере и серверске апликације, као и базе података. Ако су их похрањивали на Гугле клауд или на Амазону, сигурно је да ће имати озбиљних проблема ако су и они похрањени на истом мјесту - објашњава.

Каже да се подаци обично чувају на истом серверу, да би се у случају евентуалних хакерских напада и хаварија сајтови могли брзо и лако вратити у функцију.

- Могуће је да су домени сада означени као нерасположиви, због чега им нико не може приступити и скинути постојеће фајлове да их пребаци на друго мјесто. Ако нису имали информације да ће бити блокирани, могуће је да су сви подаци остали заробљени рекао је он.

Ко ће направити нове сајтове?

С обзиром на то да сајта Владе и осталих институција нема више од седмицу дана, јасно је да су проблеми већи, што би могло и да објасни ћутање Владе РС која се званично о овом питању није ни огласила.

- Чак и ако су копију чували код другог провајдера, на различитој локацији, могуће је да су све компаније добиле информацију да их угасе. Подаци би могли бити сачувани само у случају да су их држали на свом интерном, локалном серверу, што је могуће, али мало вјероватно - каже он.

Други ИТ стручњак је објаснио да су санкције и гашење сајтова сигурно задали доста главобоље информатичарима у институцијама.

- Велики је проблем и што им је сада задато много посла, а нема ко да га обави. Њихов ИТ сектор није посебно јак да би се тај посао за неколико дана урадио. Сајт као сајт се може брзо пребацити на друго мјесто и за два дана може све бити готово, али је питање ко то може да уради и са чиме рекао је он.

Влада Српске данима ћути о гашењу сајтова и онемогућавању комуникације са јавношћу. Јуче је премијер Радован Вишковић у краткој изјави за Капитал потврдио да се ради о посљедицама санкција, али више од тога није речено.

Остало је нејасно да ли је Влада добила информацију о потенцијалним посљедицама санкција, а након обарања сајтова јавност није добила никакво обавјештење о томе.

Влада се и даље не оглашава

С обзиром на то да се гашење сервера дешава поступно и да је потребно неколико дана да сајтови нестану са Гугла, многи нису ни препознали о чему се ради.

Капитал је у више наврата је покушао да сазна више информација о овоме, али до сада нисмо добили одговоре на питања која смо Влади више пута слали факсом, а на крају и преко друштвених мрежа.

Умјесто да се о томе огласи неко из Владе ко се бави овим питањима, о гашењу сајтова данас је проговорио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

Рекао је "да је онемогућавање приступа званичним сајтовима Владе Српске класично иживљавање над институцијама, да овим чином није нанесена директна штета и да сви очекују да им буду уведене санкције".

- Акција против Републике Српске је видљива, сналазимо се иако годину дана постоји уговор за одржавање сајта. Нова рјешења подразумијевају нови сајт и начин размјене података - додао је Минић.

Подсјећамо, и министарка финансија Зора Видовић рекла је раније да Влада РС има проблема због санкција и то у домену финансирања.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Дијана 01.11.2023. 21:14
    Значи, Гугл и интернет су средства политичке уцјене.
    Далеко догурала ова западна демократија. " Ако не радиш како ја хоћу, искључим те"
Повезане вијести
Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака
„Гугл“ у бојама српске заставе „Гугл“ у бојама српске заставе
Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 36m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    9h 34m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    18h 0m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    16h 15m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    17h 54m
    0