ХЕ Бук Бијела: Срби виде развојну шансу, а Бошњаци урушавање БиХ

22.05.2021. 21:14
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Премијери Српске и Србије, Радован Вишковић и Ана Брнабић, у понедељак су положили камен темељац за изградњу хидроелектране Бук Бијела, пројекта вриједног 220 милиона евра, што је поново изазвало негативне реакције бошњачких политичара, који тврде да се тиме подрива Устав БиХ.

Иако се на ову хидроелектрану чека преко три деценије, полагањем камена темељца изгледа да проблеми који прате изградњу Бук Бијеле нису ни приближно завршени.

Бошњачки политичари, наиме, од самог почетка оспоравају изградњу тврдећи да су у овом случају заобиђене институције БиХ.

Изјава о изградњи хидроенергетског система на ријеци Дрини, коју су потписали власти Српске и Србије темељи се на одредбама Закона о унутрашњој пловидби РС којима су све ријеке у Српској, укључујући Дрину, проглашене као унутрашње воде Републике Српске.

Уставни суд БиХ је својом одлуком прогласио неуставним ово законско рјешење рекавши да ријеке представљају имовину којом може располагати искључиво држава.

У међувремену је група парламентараца са нивоа БиХ покренула апелацију пред Уставним судом БиХ. Они траже очитовање тог суда о одлуци Владе Српске о утврђивању услова за додјелу концесија за изградњу и кориштење хидроелектрана на ријеци Дрини.

У апелацији је наведено како одлуке у вези с „државном имовином, попут ријека на међународним границама, могу бити донијете искључиво на нивоу БиХ“. Позивају се и на ранију одлуку Уставног суда БиХ, али и на наметнути закон високог представника о забрани располагања државном имовином.

Поједини политичари и универзитетски професори из ФБиХ отишли су корак даље, па су позвали и високог представника да реагује тврдећи да се ради о директном кршењу Дејтонског мировног споразума од стране Републике Србије.

Премијер Радован Вишковић је прије неколико дана поновио да се Бук Бијела гради на територији Републике Српске и да је концесија у надлежности Комисије за концесије РС.

– Влада Србије није имала потребе да разговара с неким другим, изузев Владе Републике Српске – поручио је он.

Прије полагања камена темељца премијерка Брнабић истакла је да је Србија урадила анализу свих правила и закона, као и Устава. Појаснила је да је утврђено да је у посљедњих 20 година на територији БиХ издато око 280 различитих концесија, те да су све те концесије издавали или ентитети или кантони.

– Уколико би се испоставило да је наша инвестиција проблематична, то би значило да је и свих ових 280 претходних инвестиција, такође, проблематично. Мислим да би се ту ушло у потпуну правну несигурност на нивоу Босне и Херцеговине, у ствари, како и када је могуће инвестирати, ко даје те дозволе. Мислим да би то било изузетно лоше, а ми смо као страни инвеститор наступили у најбољој могућој вјери – поручила је Брнабићева.

Професор Правног факултета Универзитета Источно Сарајево, Радомир Лукић, слаже се са овим изјавама истичући да Српска има право да гради хидроелектране на ријеци Дрини у складу са својим надлежностима.

– Не видим ту никакав проблем, осим у главама оних који не могу да разумију ни стварност ни правне категорије и који би очито хтјели да постоји само БиХ и ништа више. Српска има пуно право да издаје концесије и да гради хидроелектране на свом подручју. То је подручје којим она управља – истиче професор Лукић за Српскаинфо.

Појашњава да се у овом случају не ради о ријеци која чини међународну границу или међународни пловни пут. Стога, како додаје професор Лукић, очито се овдје ради о жељама оних који ништа не разумију, осим свог хира да је БиХ све и да изван БиХ не постоји ништа.

– То су они који желе да смо сви Босанци и Херцеговци, и да нисмо ни Срби ни Хрвати. Та апелација је чисто политички потез, јер немају ниједан аргумент који је правно утемељен. Видио сам све њихове поднеске Уставном суду БиХ и тамо нисам ништа правно и аргументовано прочитао, осим једне неумјерене тежње да направе БиХ по својој мјери, у којој нема мјеста за оне који мисле другачије – поручује професор Лукић.

И потпредсједник парламента Српске и бањалучки адвокат Милан Петковић такође истиче да Српска има право да додјељује концесије. То се и до сада показивало као исправно и није довођено у питање, нити законитост нити уставност.

– Оно што је овдје спорно јесте то што посљедњих година бошњачки политичари све више желе да умање и одузму одређене надлежности Републици Српској. Те своје намјере желе да остваре путем Уставног суда БиХ, што им је у протеклом периоду у неколико наврата и полазило за руком – објашњава Петковић за Српскаинфо.

Надам се, истиче он, и с правне стране сам увјерен да ће Уставни суд БиХ у овом случају одбацити спорну апелацију групе парламентараца.

Петковић додаје да ни Србија не би ушла у било какав ризичан посао да њихови стручњаци претходно нису процијенили да је документација исправна и да је правно ваљана, те да се може приступити једном тако озбиљном пројекту као што је изградња ХЕ Бук Бијела.

Он истиче да је пројекат користан за све грађане, не само за оне који живе у  Републици Српској, већ за све у БиХ.

– На овај начин ће се добити већа средства у буџету Српске, а од тога ће сигурно имати користи и БиХ. Не би требали оспоравати једни другима права и блокирати значајне пројекте као што је оНа питање да ли би Уставни суд могао прихватити апелацију и успорити изградњу ХЕ Бук Бијела, Таминџија истиче да „нема никаквих елемената и аргументованих разлога да донесе такву одлуку“.

Тиме би, истиче Таминџија, рекли да Српска нема ингеренције над својим добрима у РС с обзиром да се ХЕ Бук Бијела гради у Републици Српској.

– По томе ми сутра не би смјели донијети одлуку ни за шуму да, на примјер, дамо концесију неком концесионару да гради соларну електрану. Реакције политичара из ФБиХ можемо тумачити слободно као злонамјерне, у циљу наношења штете и спречавања развоја РС. Наше је опредељење да развијамо Српску, али да при томе не наносимо никоме штету, па ни ФБиХ – каже Таминџија.

Додаје да је овај пројекат апсолутно од интереса за цијелу БиХ.вај – сматра Петковић.

Посланик СНСД у НСРС и извршни директор Дирекције за производњу и техничке послове ХЕТ (Хидроелектране на Требишњици), Илија Таминџија, каже за Српскаинфо да ће овај пројекат власти Србије и Српске допринијети развоју читаве државе, не само једног града и једне регије.

Подсјећа да је камен темељац положен за прву од три хидроелектране које ће заједно градити Србија и Српска на ријеци Дрини.

Таминџија сматра да политички представници у институцијама БиХ, укључујући Уставни суд, али и високог представника, требају више да брину о потребама грађана, а не о политичким жељама и интересима.

Таминџија подвлачи да се простор гдје ће бити будућа брана и ХЕ Бук Бијела налази дубоко на територији Српске.

– Дакле, на том мјесту Дрина није гранична ријека, јер је далеко од границе. Надлежност је апсолутно Агенције за концесије Републике Српске. Тамо гдје је Дрина гранична ријека ми не споримо да требају дозволу донијети органи БиХ – истиче Таминџија.

Таминџија подсјећа да општина Фоча чека више деценија на тај пројекат јер ће јој донијети огромне бенефите.

– Непуна два милиона марака ће се слити директно у буџет од концесионих накнада. Када томе додамо развој регије и запошљавање огромног броја људи, онда не треба ни говорити шта ће то значити за Фочу. Неће само Фоча имати користи већ и РС, па и цијела БиХ – категоричан је Таминџија.

Он подсјећа да је ријеч о једној од тренутно највећих инвестиција у региону, јер пројекат вриједи 220 милиона евра.

Таминџија истиче да ће новац од ПДВ ићи у заједничку касу, што гарантује на неки начин ликвидност буџета и БиХ и ФБиХ и РС.

Истиче да је опредијељеност Српске да ради у интересу грађана, а да не наноси штету ФБиХ. У овом случају, како додаје он, не види никакву штету већ добит и интерес БиХ.

– Мислим да је иницијатива бошњачких политичара злонамјерна – поручује Таминџија.

Начелник општине Фоча, Милан Вукадиновић, подсјетио је да на изградњу ХЕ Бук Бијела ова општина и сви њени становници чекају више десетина година.

Он каже да многи нису вјеровали да ће једног дана заиста доћи до градње ове електране.

– Изградња ХЕ Бук Бијела доноси запошљавање наших људи и ангажман наших предузећа – рекао је Вукадиновић.

Истиче да се очекују и озбиљни приливи у буџет Општине Фоча. Вукадиновић каже да ће та средства потом моћи усмјерити на даље инфраструктурне пројекте с обзиром на то да Фоча има инфраструктуру у јако лошем стању, што се односи на магистралне, регионалне и локалне путеве.

Министар енергетике и рударства Републике Српске, Петар Ђокић, најавио је да ће изградњом ХЕ Бук Бијела, која би требало да траје пет година, бити отворено ново енергетско поглавље изградње великих енергетских објеката јер ће се, након ове, градити још двије хидроелектране на горњем току Дрине – Фоча и Паунци, као и у Херцеговини, ХЕ Дабар, те вјетро и соларне електране.

Осим Бук Бијеле, планирано је да у другој половини љета почне изградњу три мање хидроелектране на реци Бистрици, чија је планирана вриједност 102 милиона евра.

Влада Српске је већ најавила да јој је циљ да у изградњи ових електрана учествује што више домаћих компанија и да буде запослено што више локалног становништва, а проћена је да је потребно минимум 500 радника током градње.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Уставни суд оспорио одлуку да Србија и Српска граде хидроелектране Уставни суд оспорио одлуку да Србија и Српска граде хидроелектране
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    17h 36m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    23h 9m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    3h 9m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    17h 46m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    3h 15m
    0