Хиљаде родитеља коцкају се животима дјеце

23.03.2023. 09:05
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Да многи родитељи упркос опасностима и апелима надлежних дјецу и даље превозе без ауто-сједалица и посебних подметача, свједоче подаци полиције која је лани због овог прекршаја казнила 3.041 возача, 55 више у односу на годину раније.

У путном саобраћају широм свијета, према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), годишње погине око 186.300 дјеце, што је више од 500 дневно. У саобраћају дјеца и млади до 19. године старости највише гину као пјешаци, затим као путници, мотоциклисти и бициклисти. Подаци показују и да дјеца која страдају као путници у возилима најчешће нису била везана, нити постављена у ауто-сједалице.

Када је у питању Република Српска, у Министарству унутрашњих послова РС кажу да је лани због непрописног превожења дјеце у моторном возилу санкционисан 3.041 возач, док је годину раније кажњено њих 2.986.

То су велики бројеви, кажу стручњаци за безбједност саобраћаја упозоравајући да непоштовањем правила одрасли угрожавају животе најмлађих.   

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже за “Глас” да је 2021. године на путевима Српске погинуло троје дјеце млађе од 14 година. 

- За прошлу годину још немамо податке. Према мјерењима безбједности саобраћаја које Агенција спроводи, резултати из 2021. године показали су да је 79,5 одсто родитеља користило ауто-сједалицу за превоз малишана узраста до три године. Међутим, посебан проблем је безбједност дјеце од три до 12 година, јер анализе показују да тек 30,4 одсто родитеља у Српској на исправан начин превози своје дјечаке и дјевојчице у тој старосној групи, што је изузетно низак  проценат - каже Радовић.

Истиче да је изузетно опасно да дјеца, нарочито бебе, током вожње сједе у мајчином крилу.

- У случају саобраћајне несреће мајка не може задржати дијете у наручју и оно по инерцији креће напријед, удара у тврде дијелове аутомобила, најчешће у шајбу. Будући да је глава малишана пропорционално тежа у односу на тијело, ударају управо главом и самим тим посљедице су теже. У САД не можете извести бебу из породилишта док не доставите доказ да имате ауто-сједалицу. То је одлична мјера и предложићу увођење такве праксе и код нас када буде мијењан Закон о основама безбједности саобраћаја - рекао је Радовић и додао да велики број родитеља неправилно користи сједалице, чиме се смањује њихова дјелотворност, због чега сматра да се морају спроводити едукације, најбоље трудница, о овој теми.  

Превоз дјеце у путничким аутомобилима регулисан је Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, чијим одредбама је прописано да возач не смије превозити дијете млађе од 12 година на предњем сједишту. Међутим, возач може превозити дијете млађе од двије године на предњем сједишту ако возило нема ваздушни јастук за сувозача или је искључен, те ако се дијете превози у безбједносној сједалици постављеној супротно смјеру кретања возила, а која је причвршћена за сједиште помоћу сигурносног појаса у три тачке везивања.

- Дијете млађе од пет година превози се у путничком аутомобилу на задњем сједишту, искључиво у сједалици која је причвршћена помоћу безбједносног појаса у три тачке везивања или посебним копчама у возилу.  Дјеца од пет до 12 година превозе се на задњем сједишту на посебном подметачу прилагођеном њиховој висини која омогућава употребу безбједносног појаса - појаснили су у МУП-у Српске.

Казне

У МУП-у Српске кажу да је за возача који превози дијете млађе од 12 година на сједишту сувозача прописана казна од 400 до 1.000 марака.

-  Возач који у моторном возилу непрописно превози дијете на предњем и задњем сједишту, без безбједносне сједалице, посебних подметача и слично, биће кажњен са 40 КМ - навели су у МУП-у.

Пише: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшено 19 лица, у акцији рањен припадник САЈ-а Ухапшено 19 лица, у акцији рањен припадник САЈ-а
Сутра едукативно предавање о корацима у случају нестанка дјетета у ОШ „Свети Сава“ Сутра едукативно предавање о корацима у случају нестанка дјетета у ОШ „Свети Сава“
Хапшења због обљубе дјеце и порнографије Хапшења због обљубе дјеце и порнографије
Најчитаније
 • Ухапшен због крађе телефона у Дечанској улици
  10h 16m
  3
 • Осуђен на 12 година за убиство у Сокоцу
  5h 41m
  1
 • Лице из Пала пријављено полицији јер није испоручило резану грађу
  10h 7m
  0
 • Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова
  10h 59m
  0
 • Ученик избоден у сарајевској основној школи
  5h 45m
  0