Ходочасници са Романије ове године одгодили пут у Mанастир Острог

25.04.2020. 11:14
0
ИЗВОР: Srna

Чланови Удружења грађана "Свети Василије Острошки" одгодили су поклоничко путовање до Манастира Острог због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, први пут послије 11 година.

Потпредсједник Удружења Младен Цвијетић рекао је да ће ходочасници са Романије, када то прилике у Српској и Црној Гори дозволе, кренути на поклоњење моштима Острошког чудотворца у јулу или августу, чему се сви радују.

Идеју о одласку под Острог пјешке покренули су 2009.године Цвијетић и његови пријатељи Дејан Елез и Бранимир Боровчанин. Они су те године на Ђурђевдан кренули пјешке на пут дугачак 220 километара.

Цвијетић је испричао Срни да се послије те године повећавао број поклоника, па је 11. маја прошле године Светој архијерејској литургији у манастиру Острог приступило 28 поклоника са Романије.

Ову групу са Романије чинило је 20 ходочасника са Сокоца и осам њихових пријатеља из Рогатице, са подручја Пала и Фоче. Међу њима је било и 14 дјевојака.

 -Пошто је група ходочасника из године у годину постајала бројнија, одлучили смо, на иницијативу старјешине Црквене општине Соколац протојереја ставрофора Илије Чупића, да формирамо Удружење грађана `Свети Василије Острошки`- навео је Цвијетић.

Удружење је основано с циљем духовне обнове српског народа, његовања живе Цркве, очувања вјерског, културног и историјског идентитета, насљеђа и баштине, као и организовања поклоничких путовања и добротворних акција, те прукупљања помоћи у случајевима потребе у заједници.

Цвијетић је истракао да се највећи број чланова овог удружења сада присдружио хуманитарним активностима Волонтерског центра општине Соколац и да по позиву болесних и старијих суграђана свакодневно достављају основне животне намирнице, средства за хигијену и новине.

Током подсјећања на активности које је Удружење провело у протеклим годинама, Цвијетић је поменуо скупове подршке народу и Српској православној цркви у Црној Гори, када је након молебана у Цркви Светог пророка Илије, у мирној шетњи учестовало близу 1.000 грађана.

Он је напоменуо да на Сокоцу не постоји Општинска организација Црвеног крста, па су чланови овог удружења прошле године помогли у организацији акције добровољног давања крви.

Из Удружења "Свети Василије Острошки" поручили су да сви који желе да им помогну донацијама могу да се јаве њиховим представницима.

Коментари 0
Повезане вијести
На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника На туцијади у Сокоцу више од 40 учесника
На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника
Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија О...
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    18h 16m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    19h 0m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    23h 5m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    23h 9m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    8h 36m
    0