Хотелијери и трговци траже 45 евра по мегават-часу, Електропривреда нуди 72 евра

27.12.2021. 19:01
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Привредни субјекти из сектора трговине и угоститељства не прихватају понуђено повећање цијене електричне енергије и дискриминаторски однос према сектору услуга у односу на остале гране привреде, један је од закључака јучерашње сједнице привредних друштава из Удружења трговине и Удружења туризма и угоститељства, који је одржан у Привредној комори Републике Српске.

Наиме, "Електропривреда Републике Српске" (ЕРС) најавила поскупљења струје за привреду у Српкој, гдје ће већина предузећа плаћати 53 евра по мегават-часу, док би великим хотелима, али и трговинама цијена струје новим уговорима требало да буде удуплана.

Привредници из области трговине и угоститељства траже да им струја буде 45 евра по мегават-часу, умјесто понуђених 67 за трговачке центре, односно 87 евра за велике хотеле, којима је, како незванично сазнајемо, "Електропривреда РС" накнадно понудила цијену од 72 евра.

Из Привредне коморе Републике Српске казали су да од Електропривреде Републике Српске захтијевају да хитно преиспита донесене одлуке и да се цијена електричне енергије за потрошаче из категорије трговине и угоститељства коригује на 45 евра по мегават-часу.

- Достављени уговори о потпуном снабдијевању електричном енергијом субјектима из наведених привредних грана предвиђају повећање цијене електричне енергије које иде и преко 100 одсто, што у ионако сложеним економским условима додатно и озбиљно угрожава њихово даље пословање - додају из Коморе.

Слика

Истичу да се предложеним повећањем директно угрожава и испуњавање свих других обавеза, са великом извјесношћу потпуног и трајног прекида пословања за многе субјекте, што има далекосежне посљедице по друштво у цјелини.

- Овакве нагле промјене цијена на више износе потпуно су неприхватљиве и с аспекта планирања послова и пласмана производа и услуга за наредну годину - појаснили су из Привредне коморе Републике Српске.

Како хотелијери кажу, нови уговори су већ на њиховим столовима.

Милош Станишић, менаџер етно-села "Станишић" из Биљељине, у разговору за "Независне новине" казао је да је скок цијене струје у пандемији додатни удар на хотелијерство.

- Умјесто да подстичу ову област да останемо да нормално послујемо, ово је само мјера која ће додатно отежати пословање - казао је он.

Додао је да је, што се тиче етно-села, раст цијене струје за преко 50 одсто.

- Није ни тајна да ми на мјесечном нивоу плаћамо око 35.000 КМ за струју, а с овим повећањем то би били немјерљиви губици. Умјесто да средства усмјеримо на нова радна мјеста или бар да очувамо постојаће, ми ћемо морати да дајемо више новца за струју - казао је Станишић.

У бањалучком хотелу "Courtyard by Marriott" казали су да ће новим уговором струја за њих да поскупи 111 одсто.

- Не видим зашто на нас не гледају као на остали дио привреде када плаћамо порезе, раднике и обавезе према њима. Ми нисмо банке нити неке високопрофитне категорије да нам се толике обавезе намеће - каже Мишо Кузмановић, власник хотела, и истиче да је у Српској свега 11 великих хотела који треба да плаћају већи износ за струју.

- У њему је нова цијена по мегават-часу 87 евра, дупло виша него она која је плаћана раније - казао је Кузмановић.

И Мирјана Чомић, директорица хотела "Сан" Лакташи, казала је да је здравствени туризам у Српкој генерално изложен великим изазовима због пандемије првенствено јер су њихови гости доминантно особе старије животне доби из Словеније и Хрватске.

- Повећање цијене електричне енергије за 111 одсто неминовно води до повећања цијена наших услуга, што додатно угрожава перспективу у смислу бар дјелимичног опоравка, како на иностраном, тако и на домаћем тржишту - казала је Чомићева.

Додала је да смањење обима пословања условљава и смањење броја радника, а у коначници и потпуни и трајни престанак пословања.

Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, каже за "Независне новине" да ово није повољан тренутак за повећање цијене електричне енергије за привреду.

- Елетропривреда РС је јавно предузеће које мора бити у функцији развоја привреде и друштва у цјелини - казао је Ћорић, који истиче да држава треба енергичније томе да приступи.

- Држава треба да буде главни регулатор кретања цијена електричене енергије у привреди Републике Српске, а не да се то препусти жељама и потребама Електропривреде Републике Српске не улазећи у суштину да нешто мијењују у сопственим редовима - казао је Ћорић.

Како је рекао, привредници прихватају да треба да дође до раста цијене електирчне енергије, али на разумним основама.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Kloc 27.12.2021. 19:14
    Ostavite im stare cijene struje ali pod uslovom da ne cvrče kada nakon malo jačeg vjetra ili veće količine snijega nestane struje, neka pale agregate na benzin ili dizel. A nije mi jasno zašto me kupe struju na tržištu, birajte snabdjevača. Ups, pa tamo je još veća cijena, pardon.
Повезане вијести
Бијелићу и Корићанцу 20 милиона за градњу хотела Владе Српске Бијелићу и Корићанцу 20 милиона за градњу хотела Владе Српске
Руфи уплатио 41 милион за земљиште на Јахорини Руфи уплатио 41 милион за земљиште на Јахорини
Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 53m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    3h 4m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 50m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 12m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 26m
    3