Хрвати ће на корона вирус тестирати цјелокупну популацију

06.04.2020. 08:58
0
ИЗВОР: Srpska.info

У наредном периоду кренуће тестирање цјелокупне популације на корона вирус, најавио је Крунослав Цапак, директор Хрватског завода за јавно здравство.

Он је у разговору за RTL детаљно објаснио ко се и по којим критеријима тестира на корона вирус јер управо то је једно од најчешћих питања грађана.

– Ми смо се од самог почетка држали смјерница Европског центра за контролу и превенцију болести, као и Свјетске здравствене организације. Прво је речено да се тестирају особе које су биле у контакту с позитивном особом или су боравиле на жаришним подручјима и развиле симптоме. Касније је ECDC промијенио упуте да треба тестирати сваку тешку респираторну болест па онда опет прије 10-ак дана да се тестира свака акутна респираторна болест за коју се не може утврдити други узрок – изјавио је Цапак.

Он каже како се може догодити погрешка у процјени, поготово када се ради дијагноза преко телефона као што је то сада, али зато пацијент увијек може назвати за сваки случај другог лијечника или епидемиолога.

Цапак је најавио и да ће се у Хрватској радити истраживање на цјелокупној популацији да се види је ли неко можда “преходао” корона вирус.

– Сигурно ће се радити. Прије неколико дана покренули смо преглед литературе да видимо како то изгледа у другим земљама. Знамо сигурно за крузер Јокохаму, гдје је било пуно позитивних особа, а постотак оних који нису имали симптоме је прилично висок, али то су посебни услови. Популацијске студије није још покренуо нико, али сигурно ћемо то радити. Може се на два начина: или се узме једна цијела покрајина па прегледава људе или се направи тзв. сентинел студија, узму се сви пацијенти једног љекара опште медицине и направи се профил – објаснио је Цапак, преноси Klix.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 22m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 17m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 5m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 11m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    20h 39m
    0