Хрвати желе да Теслу ставе на евро

16.07.2021. 13:39
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Хрвати би жељели да на хрватску новчаницу евра ставе српског проналазача Николу Теслу.

Телевизија РТЛ омогућила је да грађани гласају за мотив који би требао бити на кованици евра, једном кад он буде уведен у Хрватској.

Међу приједлозима били су куна, сињска алка, башчанска плоча, као и Тесла.

Он је ушао у ужи избор мотива који би могли красити хрватску верзију европске валуте.

Креативни директор и сувласник рекламне агенције Давор Брукета наводи да су "Србија и Америка добро искористиле причу око генија из Смиљана те да је дошао ред на Хрватску".

Уочи почетка ковања хрватских новчића евра, Хрватска народна банка и Влада основале су посебну комисију која ће одлучити који ће се мотив наћи на евру.

На страници "еуро.хр", која више није активна, 40.000 Хрвата дало је своје приједлоге за изглед евра.

Највећи фаворити су карта Хрватске, куна, шаховница, а Никола Тесла је шести на тој листи, док је први хрватски предсједник Фрањо Туђман тек 21.

-Фрањо Туђмана је 90-их година проглашаван оцем савремене Хрватске и још га неки данас виде на исти начин. Данас су испред њега на топ листи - далматински пас и далматински лептир- коментарише историчар Хрвоје Класић, а преноси "Нет" портал.

Иако би многи жељели да виде Теслу на кованици евра, наводи Класић, можда он сам то не би хтио.

-Никола Тесла свакако заслужује бити на свакој новчаници. Али, питање је заслужујемо ли ми Николу Теслу, јер нисам сигуран да ли би се Тесла волио наћи на новчаници државе у којој се још увијек више расправља о његовом националном поријеклу него о његовој генијалности- наводи Класић.

Биста Николе Тесле у родном селу Смиљане срушена је у Другом свјетском рату као и током сукоба деведесетих година, а разлог је његово српско поријекло.

Велики број чланова Теслине шире породице убијен је у усташком логору Јасеновац.

Коментари 0
Повезане вијести
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Пријеподне на изборе у Хрватској већ изашла четвртина гласача Пријеподне на изборе у Хрватској већ изашла четвртина гласача
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 16m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    21h 40m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    17h 9m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    8h 46m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    8h 27m
    0