Хрватска мора да плати одштету Србину из Суње

19.03.2021. 18:00
0
ИЗВОР: Tanjug

Хрватска држава дужна је да Николи Дабићу, грађанину српске националности из Суње, исплати нешто више од 4.000 евра на име штете причињене на његовом посједу, након што је био приморан да га напусти дан прије војно-полицијске акције „Олуја“ у протеклом рату.

Европски суд за људска права у Стразбуру одлучио је јуче да је Хрватска прекршила права Николе Дабића чију је имовину одузела и оштетила друга породица којој је она дата на коришћење.

Суд је утврдио да одговорност за губитак, односно оштећење и пљачку куће сноси не само починитељ, већ и држава, као и да Хрватска мора плати Дабићу 3.200 евра одштете и додатних 833 евра судских трошкова. Хрватска је, стоји у одлуци, прекршила чланове Протокола Конвенције о заштити људских права и основних слобода, која се односи на неометано уживање посједа.

Дабић је живио у својој кући у Суњи до 4. августа 1995, дан прије „Олује“.

Годину касније хрватске власти допустиле су породици која је избјегла из БиХ да привремено користи његову кућу.

Та одлука била је заснована на закону из септембра 1995. године којим је омогућено држави да преузме имовину људи који су напустили Хрватску након октобра 1990. године и у њих смјести друге особе.

Дабић је 2000. године поднио захтјев за поврат куће који је и прихваћен, али имовина, возила и стока су му били покрадени, а дијелови куће оштећени.

Три године касније поднио је пред Општинским судом у Сиску грађанску тужбу против државе, општине и особе која је живјела у његовој кући, захтјевајући да му буде надокнађена причињена штета, пренио је портал “Новости“.

Пошто су Општински, Жупанијски, Врховни и најзад Уставни суд одбацили његову тужбу Дабић се обратио Суду у Стразбуру гдје је добио правду.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    4h 56m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    7h 42m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    7h 15m
    1
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    10h 22m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    22h 11m
    0