Хрватски историчар срамно негира злочине НДХ: "Срби су починили геноцид, па оклеветали Хрвате"

23.07.2022. 15:03
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

Многи хрватски историчари доказали су и доказују да хрватског геноцида над Србима у Другом свјетском рату није било, наводи се у прилогу о промоцији књиге под насловом "Идеологија и пропаганда великосрпскога геноцида над Хрватима: пројект Хомогена Србија 1941." контроверзног историчара Стјепана Лозе која отворено негира доказани геноцид на Србима у Другом свјетском рату.

Дјело најављено као “спектакуларна књига угледног историчара” не само да негира геноцид који је НДХ спроводила над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата, већ иде и корак даље и оптужује Србе да су они починили геноцид, а потом “оклеветали Хрвате”, пише Блиц.

– Ова књига необориво доказује да су Срби формирали идеологију геноцида над Хрватима, те да су га у знатној мјери током Другог свјетског рата и спровели, а проблем је у томе што су га наставили спроводити и након Другог светског рата док су истовремено оклеветали Хрвате за злочине које никада нису починили и то у димензијама које су, могао бих рећи, патолошке – поручио је аутор Стјепан Лозо не пружајући своје “необориве доказе” на увид.

 


 
Пред немалим бројем окупљених грађана, скандалозне и срамне тезе обрађене у књизи бранили су и Динко Чутура, директор Хрватског државног архива, те др Јосип Јурчевић, професор савремене историје.

– Он (аутор Стјепан Лозо, прим. нов.) у овој књизи раскринкава заправо зло. Говори и о окретању теза. Срби су спроводили великоспрски геноцид, а приказује се да су заправо Хрвати извршили геноцид над Србима – поручио је Чутура.

Јурчевић се надовезао да се посљедњих тридесетак година у Хрватској, Србији, али и међународној заједници “хрватско друштво мјери на темељу критеријума великосрбијанског пројекта из Другог свјетског рата”.

Телевизијски прилог о “спектакуларној” књизи завршава се закључком да су “Срби као четници и партизани починили геноцид над Хрватима, а онда измислили хрватски геноцид над Србима”, а, занимљиво, ниједан од говорника за своје тврдње није приложио никакав историјски утемељен и прихваћен материјални доказ.

Тим поводом и на Твитеру се повела полемика која се махом базирала на оптужбама Хрвата на још једном покушају историјског ревизионизма, али је критика упућена и Европској унији која “затвара очи” пред таквим испадима.

– Хрватски државни архив организовао је промоцију књиге аутора који пориче геноцид и који не само да негира злочине већ и оптужује Србе да су организовали геноцид над Хрватима у Другом свјетском рату?! То се у Хрватској пречесто дешава и ЕУ стално игнорише – написао је новинар Милан Гинић означавајући Урсулу фон дер Лајен, предсједницу Европске комисије.

Историјске чињенице

Иако је број убијених Срба, Јевреја и Рома у НДХ и данас предмет бројиних полемика и истраживања, сам геноцид доказана је историјска чињеница, док се у цијелом свијету Јасеновац сматра једним од насмртоноснијих концентрационих логора на тлу Европе.

– Нечувено је претварати тако страшни злочин у политички фудбал, и прекрајати историју и потпуно искривљавати број жртава. Како неки Хрвати могу рећи да за вријеме Другог свјетског рата Јасеновац није био концентрациони логор? То једноставно није тачно! То су лажи! Јасеновац је био мјесто једне од највећих трагедија. Био је то један од најважнијих концентрационих логора у Европи, који је добио надимак “Аушвиц на Балкану“, и не мало мјесто гдје се готово ништа није дешавало. Било је то мјесто велике трагедије за људе из цијеле Југославије – изјавио је недавно за Блиц и Ефраим Зуроф, директор за источноевропске послове центра “Симон Визентал”.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Svako o svom 23.07.2022. 19:46
    Nesto mi slicni ovi rvatski istoricari i analiticari nekim nasim .
  • Generic placeholder image
    Zorba 23.07.2022. 19:27
    Mislis novinaru: besramno negira zlocine ndh.ko da gad i ustasa zna za sram
Повезане вијести
Ни послије 31 годину нема одговорних за убиства седам српских цивила у Мирловић пољу Ни послије 31 годину нема одговорних за убиства седам српских цивила у Мирловић пољу
Бивши припадник терористичке ОВК побјегао из кућног притвора Бивши припадник терористичке ОВК побјегао из кућног притвора
Злочин у Гораждевцу 21 годину без казне Злочин у Гораждевцу 21 годину без казне
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 9m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 51m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 19m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 40m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 49m
    0