И фирме политичара добиће подстицај Владе Српске

14.10.2021. 19:06
0
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске дала је данас сагласност на приједлог ранг листе фирми којима ће бити додијељено седам милиона марака на име подстицаја за директна улагања.

На списку су и фирме које годинама сарађују са јавним сектором, као и оне чији су власници политички ангажована лица или чланови њихових породица, пише портал Capital.

Између осталих, подстицај ће добити и „Kaldera company“ из Лакташа којом руководи некадашњи фуинкционер СНСД-а Саво Минић, а коју је купила компанија „Проинтер“ која се доводи у везу са члановима породице Милорада Додика.

Слика

На списку за подстицај је и фирма „Станишић“ са Пала која је у власништву породице Аце Станишића, в.д. директора „Електродистрибуције“ Пале и истакнутог члана ДЕМОС-а.

Ту је и „Дермал“ Котор Варош чији је власник Раденко Бубић, истакнути члан СНСД-а из те општине и у неколико наврата кандидат на изборима за посланика и начелника општине.

Слика

Из исте бранше је и Радован Пазуревић који је био кандидат СНСД за посланика, а „Санино“, чији је сувласник, на листи је фирми које ће добити подстицај.

На листи фирми које ће бити „подстакнуте“ су и „Нови Јелшинград“ који је у власништву ГП “Крајина“ чији су највећи акционари Борко Ђурић, Миленко Чичић и Бране Јанковић.

Подстицај, сматра Влада, заслужује и „Elvaco Metpro“ који је у власништву Славенка Ристића, односно његове фирме „Балкан Глобал“ која је постала позната када је увезена покретна болница на почетку пандемије вируса корона.

Влада је утврдила да услове за подстицај има и фирма истакнутог социјалисте и бившег в.д. директора Инспектората Републике Српске Драгутина Шкребића – „Шкребић company“ Теслић.

У наставку је списак свих фирми и износи које су добили на име подстицаја:

Из Владе је саопштено да је пројекат додјеле подстицаја за директна улагања дијелом суфинасиран од стране Свјетске банке.

- Подстицаји су намијењени за подршку реализацији инвестиционих пројеката које реализују привредни субјекти из области прерађивачке индустрије. Предмет додјеле подстицаја био је пројекат привредног субјекта који се односи на набавку савремених технологија и опреме која није старија од 12 година или развој и иновација - навели су у Влади.

Слика

На јавни позив за додјелу подстицаја за директна улагања у 2021. години, пријавило се 267 привредних субјеката, од чега је 207 испунило услове. Одбијени су захтјеви 60 привредних субјеката који ни након затражене допуне нису доставили доказе о испуњености услова тражених јавним позивом.

- Подстицајима за директна улагања подржани су пројекти привредних субјеката који запошљавају укупно 19.862 радника, што је за око 330 радника више у односу на број радника које су запошљавали 31. децембра 2020. године, а који су у набавку и увођење савремене опреме и технологије инвестирали у вриједности од око 64 милиона КМ - поручили су из Владе.

Посматрано по секторима индустрије највише инвестиција се реализује у сектору металне и електро индустрије, затим слиједи сектор дрвне, те индустрија производње папира.

Значајне инвестиције се односе на набавку нових производних линија, дигитализацију производних процеса, CNC машина, робота, ласера и слично.

Додали су да се у текстилној и обућарској индустрији реализују значајне инвестиције у дигитализацију процеса  производње, те у развој властитог производа.

 

Свјетлана Шурлан (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    17h 25m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 9m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    10h 54m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    7h 53m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    7h 59m
    0