И поред притисака, Ватикан не мијења став по питању КиМ

19.10.2021. 19:05
0
ИЗВОР: ТАНЈУГ

Света столица пружа принципијелну подршку Србији по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије, истакао је данас у Ватикану министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Селаковић, који борави у званичној посјети Светој столици, разговарао је данас, у одвојеним сусретима, са државним секретаром, кардиналом Пјетром Паролином и министром спољних послова Полом Галагером, навео је да је управо та подршка оно што односе чини значајним и даје озбиљну шансу за њихово унапређење.

Пренио је да је своје саговорнике упознао с посљедњим дешавањима на Ким и истакао посвећеност Србије дијалогу као једином дипломатски могућем средству разрјешења косовско-метохијског чвора.

Селаковић је навео да је на састанцима било ријечи и о другим питањима у региону, те о нужности историјског отпочињања нове фазе сарадње између Срба и Хрвата, као нечему чему је и Света столица наклоњена, нарочито, каже, истичући да неријешена питања из прошлости у овом тренутку оптерећују будућу сарадњу, што никоме неће донијети добро.

Сарадња Министарства спољних послова Србије и Свете столице, треба да се интензивира, подвукао је Селаковић.

- То је сарадња између двије државе. Србија је секуларна држава и ми ово не мијешамо с функцијом Свете столице у оквирима Римокатоличке цркве. Али, је важно да држави која не признаје Косово, иако је изложена притисцима да ту позицију промјени, морамо да поклањамо посебну пажњу и интензивирамо све облике сарадње - рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је пренио и да је у разговорима договорено да се већ од почетка сљедеће године настави структурални дијалог, односно консултације између двије државе, уз план интензивне сарадње чији ће први корак бити посјета министра Галагера Србији, већ крајем новембра.

То ће бити прилика да наставимо наш дијалог, али и да он сретне руководство Србије, али и предствнике Српске православне цркве, да би се наставио дијалог који између двије цркве постоји.

Додао је да је током боравка у Ватикану и припреме посјете увидио колико је његових колега из других, већински православних држава, боравило тамо и разговарало са Галагером.

- Ту врсту структурног дијалога, који је код нас одржан само у мају 2019. године и никада више, руско министарство спољних послова практикује два пута годишње - указао је Селаковић и додао да се сарадња Свете столице са земљама попут Грчке и Кипра се интензивира те да и Србија мора тиме више да се бави у будућности.

- Ова врста сарадње и дијалога је за нас веома важна, у појединим случајевима и од виталне важности, тамо гдје православни Срби дијеле животни простор са римокатолицима, и зато је за државу важно да са Ватиканом имамо добру конструктивну и суштинску сарадњу - рекао је Селаковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    9h 38m
    0
  • Крађа у Палама
    7h 56m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    22h 15m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    4h 23m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    7h 11m
    0