Источна Илиџа: Усвојен Нацрт ребаланса буџета

23.06.2021. 16:29
0
ИЗВОР: Катера

На данашњој VI  редовној сједници одборници Скупштине општине Источна Илиџа усвојили су Нацрт ребаланса буџета за ову годину.

Поред ове, усвојене су још 22 тачке дневног реда, а као најважније могу се издвојити оне које се тичу Плана капиталних инвестиција од 2021. до 2023. године, кредитног задужења општине Источна Илиџа, Информација о захтјеву Општине Источно Ново Сарајево за плаћање закупа просторија у којима је смјештен „Средњошколски центар“ Источна Илиџа, Приједлога одлуке о општинским административним таксама, као и цјеновника услуга предузећа „Услужни сервис“ а.д. Источна Илиџа, које званично треба да почне са радом 1. јула.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да је буџет за ову годину усвојен, али да због периода који је иза нас он захтијева ребалансирање па са 8.000.000 иде на 13.000.000 КМ, заједно са кредитним задужењем од 3.000.000 КМ.

Божовић је рекао да је са дневног реда скинута тачка која се тиче Информација о раду Пореске управе подручне јединице Источно Сарајево јер предлагач није био присутан, иако је „било доста простора за дискусију“.

- Све оно што показује извјештај Пореске управе је нешто што иде у користи општини Источна Илиџа јер ми тврдимо да Републику Српску и приходе треба децентрализовати. У овом случају општина Источна Илиџа и многе друге општине у Републици Српској значајно утичу на ниво привредне активности у својим локалним заједницама – објаснио је Божовић додајући да се у све фондове у Републици Српској убиру значајни приходи, а врло мало тих средстава се враћа локалним заједницама и мјестима у којима се тај новац убире.

Говорећи о плану капиталних пројеката и изградњи средње школе у овој општини, Божовић је истакао да руководство општине Источна Илиџа никада није показало да не жели да сарађује са вишим нивоима власти.

- Уколико ће општина Источна Илиџа правити тај објекат, а у неким другим општинама Влада Републике Српске, онда је то неравноправан статус становника општине Источна Илиџа и то није Република Српска у којој ја желим да живим и за коју се борим – нагласио је Божовић.

Божовић је истакао да жели да "сви становници Републике Српске и општине Источна Илиџа буду равноправни у држави за коју су се борили".

Слика

План капиталних инвестиција за наредне двије године обухвата укупно 40 пројеката из привреде, комуналне и саобраћајне инфраструктуре, културе и туризма, образовања, здравства и спорта као и заштиту животне средине и енергетске ефикасности, укупне вриједности 24.333.000 КМ.

Планирани износ улагања ће се финансирати из буџета Општине у износу од 11.503.00 КМ, кредитним средствима 2.500.000 КМ и средствима гранта, у износу од 10.330.000 КМ.

Осврћући се на кредитна задужења начелник општине Источна Илиџа објаснио је да ће се ова општина дугорочно кредитно задужити у износи од 3.000.000,00 КМ у сврху реализације капиталних пројеката и финансирања неизмирених обавеза из претходног периода на основу Плана за измирење обавеза из претходног периода.

Кредитним задужењима финансираће се капитални пројекти реконструкције кровног покривача, фасаде и унутрашњих просторија на објекту Старе школе у насељу Војковићи у износу од 100.000,00 КМ, као и реконструкција Друштвеног дома са изградњом додатних просторија у истом насељу, у износу од 200.000,00 КМ.

Такође, финансираће се и реконструкција Аеродромске улице у износу од 450.000,00 КМ, куповина земљишта – 500.000,00 КМ, као и набавка простора за потребе јавних установа и општинских предузећа у износу од 600.000,00 КМ.

Пројектом 6 планирано је финансирање наставка изградње Парка „Вељине“ у износу од 200.000,00 КМ, а пројектом 7 радови на изградњи моста „Плави анђео“ на ријеци Жељезници, у износу од 450.000.00 КМ, као и израда пројектне документације за изградњу Душтвеног дома и парка у насељу Младичко поље у износу од 21.738,00 КМ.

За измирење обавеза пренесених из претходног периода планирано је 478.262,00 КМ.

Издвајајући тачку дневног реда која се односи на приједлог одлуке о општинским административним таксама, Божовић је истакао да ће таксе за вјенчања за становнике ове општине бити бесплатне, објашњавајући да је довољно да само један од супружника буде из ове општине.

Коментари 0
Повезане вијести
Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО) Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    19h 5m
    7
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    19h 37m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    14h 48m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    19h 46m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    22h 53m
    0