Источни фронт, 124. дан: Чечени "заробили" оружје са Запада

27.06.2022. 09:31
1
ИЗВОР: b92.net

Сто двадесет четврти дан рата у Украјини.

Украјински предсједник Владимир Зеленски изјавио је јуче да ће Украјина вратити све градове које је изгубила у сукобу са Русијом, укључујући Сјеверодоњецк.

Са друге стране, град Сјеверодоњецк и цијела територија индустријске зоне хемијске фабрике Азот под контролом су снага Луганске Народне Републике (ЛНР), потврдио је данас портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков.

Иако су Британија, САД, Јапан и Канада одлучиле да забране увоз тек ископаног или прерађеног руског злата, челници ЕУ и лидери европских држава чланица Г7 и Уније, сматрају да треба остати опрезан и осмислити заштитни механизам прије увођења санкција.

Руске снаге покушавају блокаду Лисичанска са југа

Генералштаб Украјине саопштио је данас да руске трупе покушавају да блокирају Лисичанск са југа, уз подршку артиљерије.

Наведено је да је руска авијација извела напад у области Лисичанска, преноси Укринформ.

Додаје се да је настављено гранатирање цивилне и војне инфраструктуре у области појединих насеља у Черниговској области и да су гранатирана и поједина насеља у Харковској области.

Генералштаб Оружаних снага Украјине наводи да се борбе воде и на другим правцима.

Плен "Ахмата" и Милиције ДНР

Складиште са наоружањем које се стигло са запада, муницијом, митраљезом - улов је бораца чеченског "Ахмата" и Народне милиције ЛНР.

- Чистимо територију фабрике. Налазимо доста свега. Прошли пут изнијели смо осам или десет кутија патрона за заробљени митраљез -  рекао је за Спутњик припадник специјалне јединице "Ахмат" са позивним знаком "Кот".

Према његовим ријечима, на територији предузећа има доста складишта са оружјем и муницијом стране производње.

- Може се видјети како је све уредно сложено, тј. ова група се припремала за дугу одбрану - објаснио је он.

Он је додао да је инфраструктура хемијског комбината веома сложен инжењерски систем, који има подземне објекте. Раније је амбасадор ЛНР у Русији Родион Мирошник саопштио да је у недјељу из "Азота" евакуисано око 250 цивила, укључујући дћеца.

Чеченски лидер Рамзан Кадиров рекао је у суботу да је из фабрике изведено 800 људи.

Уочи НАТО самита Ердоган са лидерима Шведске и Финске

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган присуствоваће састаће се у уторак са лидерима Шведске и Финске, уочи НАТО самита у Мадриду, изјавио је данас портпарол турског предсједника Ибрахим Калин.

Финска и Шведска су поднеле захтев за чланство у НАТО као одговор на напад Русије на Украјину, подсећа Ројтерс, али њихове кандидатуре су суочене са противљењем Анкаре због, како се наводи, подршке курдским милитантима и ембарга на оружје уведеног Турској.

САД ове недјеље објављују куповину оружја за Украјину

Сједињене Америчке Државе вјероватно ће ове недјеље објавити куповину напредног одбрамбеног система земља-ваздух средњег до великог домета за Украјину, рекао је за Ројтерс извор који је упознат са овим питањем.

Како је навео, очекује се да ће Вашингтон објавити и другу безбједносну помоћ за Украјину, укључујући додатну артиљеријску муницију и контрабатеријске радаре како би се задовољиле потребе украјинске војске.

Ово оружје најновија је помоћ коју су Сједињене Државе понудиле Украјини, од почетка сукоба у тој земљи, наводи британска агенција.

Овог мјесеца, предсједник Џозеф Бајден пристао је да Украјини пружи војну помоћ вриједну 700 милиона долара, укључујући напредне ракетне системе који могу прецизно да погађају циљеве дугог домета.

Путин планира посјету Таџикистану и Туркменистану

 

Предсједник Русије Владимир Путин посјетиће ове недјеље Таџикистан и Туркменистан, бивше совјетске државе у централној Азији, извијестила је руска државна телевизија.

Биће то прво путовање руског лидера у иностранство откако је наредио напад руских снага на Украјину.

Дописник из Кремља државне телевизије Русија 1 Павел Зарубин потврдио је да ће Путин посјетити Таџикистан и Туркменистан, а да ће се затим састати са индонежанским предсједником Џоком Видодом у Москви.

Зарубин је извијестио да ће се Путин у Душанбеу, главном граду Таџикистана састати са предсједником Имомалијем Рахмоном, блиским руским савезником и политичарем који најдуже влада овом бившом совјетском државом.

Према његовим ријечима, руски предсједник ће у Ашхабаду, главном граду Туркменистана присуствовати самиту каспијских нација са лидерима Азербејџана, Казахстана, Ирана и Туркменистана.

Агенција РИА Новости пренијела је изјаву предсједнице горњег дома руског парламента Валентине Матвијенко дату бјелоруској државној телевизији да Путин планира да 30. јуна и 1. јула борави у посјети бјелоруском граду Гродно на међународном форуму са бјелоруским предсједником Александром Лукашенком.

Посљедње познато Путиново путовање ван Русије била је посјета Пекингу почетком фебруара, гдје су он и кинески предсједник Си Ðинпинг потписали споразум о пријатељству "без ограничења", а прије тога су присуствовали церемонији отварања Зимских олимпијских игара.

Зеленски вапи за моћном противракетном одбраном

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да је Украјини потребна моћна и ефикасна противракетна одбрана.

Зеленски је у видео обраћању, након што је Русија јуче извела ракетне ударе на низ локација у Украјини, рекао да су неки од пројектила оборени, али да је Кијеву потребна моћна противваздушна одбрана, преноси Интерфакс Украјина.

- Модерна. Потпуно ефикасна, који може да пружи потпуну заштиту од тих пројектила. О томе разговарамо сваки дан са партнерима. Већ постоје неки споразуми. Партнери би требало да буду бржи ако су заиста партнери, а не посматрачи - нагласио је Зеленски.

Према његовој оцjени, кашњење у трансферу наоружања Украјини је "позив Русији да поново и поново нападне".

Турска се неће придружити санкцијама против Русије

Турска се неће придружити санкцијама Запада против Русије, које су уведене због украјинске кризе, изјавио је данас портпарол турског предсjедника Ибрахим Калин.

- Не уводимо санкције и нећемо им се придружити. Морамо да гледамо наше интересе. Ако сви руше мостове, ко ће онда разговарати са Русиjом - рекао је Калин у интервјуу за телевизију Хабертурк, а преноси ТАС С.

Он је нагласио да су економски односи Турске са Русијом такви да ће санкције нанијети више штете турској економији него руској.

- Имамо јасан став (по питању санкција). Запад то није прихватио - рекао је Калин.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Čitalac 27.06.2022. 12:24
    Ovdje se više ne zna ko koga (mislim generalno na ovaj dio svijeta zahvaćenim ratom). Svi se naoružavaju a pričaju o zelenoj energiji, obnovljivim izvorima energije a vraćaju se na ugalj. Niko ne može da funkcioniše bez sirovina, ali zato birokratija cvjeta. Još nije dogorjelo do nokata izgleda na Zapadu. A kada bude, vidjećemo onda hoće li ljudi više imati volje da slušaju "lidere".
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 22m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 55m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 21m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 34m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 3m
    4