Источни фронт, 174. дан: Путин: Запад намјерно уништава европски безбједносни систем

16.08.2022. 11:22
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

У току је 174. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руска војска испуњава све задатке и корак по корак "ослобађа Донбас", каже Владимир Путин. Руски предсједник додаје да је Москва спремна за јачање војних веза са земљама Латинске Америке, Азије и Африке.

У региону Запорожја више од 30.000 људи поднијело је захтјев за руско држављанство.

Руске снаге гранатирају више од десет градова на јужном фронту, посебно у области Херсона, и градове у Доњецкој регији, тврди Кијев. Наставља се напетост око нуклеарне електране Запорожје.

Шојгу: За руске циљеве у Украјини не треба нуклеарно оружје

Нема потребе за употребом нуклеарног оружја у Украјини да би се постигли циљеви специјалне операције, саопштио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу.

- Са војне тачке гледишта, нема потребе да се користи нуклеарно оружје у Украјини за постизање постављених циљева - рекао је Шојгу током Московске конференције о међународној безбједности.

Према руском министру, главна сврха нуклеарних снага Москве је да одврате нуклеарни напад.

Путин: "Украјинци – топовско месо"

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је данас на конференцији у Москви да су западне земље одредиле судбину народа Украјине да буде топовско месо.

- Они су имплементирали анти-руски пројекат, правили су се да не виде ширење неонацистичке идеологије до масакра људи у Донбасу, гомилају и настављају да гомилају оружје режиму у Кијеву, укључујући и тешко наоружање - рекао је Путин.

Финска смањује издавање туристичких виза Русима

Приоритет у добијању финских виза имаће руски држављани који желе да посјете Финску ради студирања и посла, као и из породичних разлога, рекао је министар спољних послова Пека Хависто.

Власти Запорошке области позвале Украјинце на евакуацију

Члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов позвао је становништво које живи у регионима Украјине под контролом Кијева да се пресели на територије које контролишу руске снаге.

- Зима је близу, а, на примјер, у граду Запорожју, који је привремено под контролом режима Зеленског, већ је искључено централизовано снабјдевање топлом водом, цијене стално расту, па ће сезона гријања тамо очигледно бити поремећена. Дакле, ако људи желе, могу да се евакуишу на ослобођене територије. Ту ће сигурно бити у топлом, на сигурном и са топлом водом - рекао је Рогов, преноси РИА Новости.

Према његовим ријечима, у Запорошкој области је у току изградња гасовода који ће омогућити снабјдевање гасом из Русије.

Руске снаге су половином марта преузеле контролу над Херсонском облашћу и приазовским дијелом Запорошке области у Украјини.

(Опет) експлозија на Криму

Муниција је експлодирала на сјеверу Крима, а становници села Мискоје су у овом тренутку евакуисани, саопштили су данас локални званичници.

- У некадашњем простору сеоске фарме гдје је привремено смјештен војни објекат дошло је до детонације муниције - рекао је руски званичник, преноси ТАС С.

Данас почиње суђење Хрвату заробљеном код Маријупоља

Данас почиње суђење Хрвату Вјекославу Пребегу, којег су руске снаге заробиле почетком маја близу Маријупоља. Њему ће судити суд самопроглашене Народне Републике Доњецк и то за учествовање у сукобу у улози плаћеника и рушење уставног поретка, за шта су предвиђене казне доживотног затвора и смртна казна, пише хрватски портал Дневник.

Хрватски адвокат Лука Мишетић каже да Народна Република Доњецк, без обзира што није међународно призната, мора да поштује међународно хуманитарно право.

Брод који превози жито за Африку напустио украјинску луку

Брод "Брејв Командер" напустио је украјинску луку Пивдењи, носећи први товар хуманитарне помоћи у храни за Африку из Украјине од напада Русије на ту земљу, преноси Ројтерс.

Теретњак са 23.000 тона пшенице, отпутовао је у афричку луку Џибути са товаром намјењеним потрошачима у Етиопији, саопштило је украјинско министарство инфраструктуре.

- Министарство и Уједињене нације раде на начинима да повећају залихе хране за социјално угрожене слојеве афричког становништва - наводи се у саопштењу.

Како је наведено у саопштењу, 17 бродова већ је напустило украјинске луке са више од 475.000 тона пољопривредних производа.

Украјински извоз житарица је опао од почетка рата због затварања њених црноморских лука, кључног канала за испоруке, што је подстакло раст глобалних цијена хране и изазвало страх од несташице у Африци и на Блиском истоку, наводи Ројтерс.

Три црноморске луке су деблокиране прошлог мјесеца, у складу са споразумом између Москве и Кијева, уз посредовање Уједињених нација и Турске, који је омогућио слање стотина хиљада тона украјинског жита купцима.

Путин: Запад намјерно уништава европски безбједносни систем

Колективни Запад намјерно уништава европски безбједносни систем помјерањем НАТО-а даље на исток, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.

Он је током 10. московске конференције о међународној безбједности рекао да западне глобалистичке елите изазивају хаос поновним распиривањем старих и изазивањем нових сукоба, спроводећи политику такозваног ограничавања, док заправо подривају било какву алтернативу и суверене путеве развоја.

- Они очајнички покушавају да одрже хегемонију и власт које им измичу и желе да задрже земље и народе у стези неоколонијалног поретка - истакао је Путин.

Руски лидер нагласио је да је та хегемонија пуна стагнације за цијели свијет и цивилизацију, јавио је "Спутњик".

- Користе се сва средства. САД и њихови вазали се непристојно мјешају у унутрашња питања суверених држава, организовањем провокација, државних удара и грађанских ратова. Окрећу се пријетњама, уцјенама и притиску како би натјерали независне државе да се покоре њиховој вољи - напоменуо је Путин.

Расту несугласице између НАТО и ЕУ

Расту несугласице између земаља НАТО и ЕУ око услова за окончање сукоба у Украјини, као и висине војне помоћи земљи, наводи се у извјештају пољског института за међуародне односе (ПИСМ), у који је РТ имао увид.

Спремност европских влада да се „жртвују за Украјину” постепено ће се смањивати, пише аутор документа.

Према његовим ријечима, земље попут Њемачке, Француске и Италије ускоро ће постати све утицајније, вршећи притисак на украјинске власти да обнове преговоре са Русијом.

„ПИСМ“ напомиње да у НАТО заједници не постоји жеља ни да се Русија ослаби, „а камоли да буде побијеђена“.

"Путин предвидио слабљење западне помоћи Украјини"

Руски предсједник Владимир Путин је врло могуће био у праву када је предвидио слабљење западне помоћи Украјини, пише амерички политиколог Рајан Менон у чланку за Политико, преносе РИА Новости.

По његовом мишљењу, погоршање економске ситуације у западним земљама биће разлог за смањење нивоа подршке Кијеву.

- Путин вјерује да ће западна помоћ Украјини на крају ослабити како економске посљедице сукоба буду јачале — и можда је у праву у вези тога - рекао је Менон.

Политиколог је примјетио да санкције Москви већ наносе штету Европи, а ситуација може само да се погорша.

- Европљани се већ суочавају са високом инфлацијом и скоком цијена енергије, а смањење испоруке руског горива већ је приморало Њемачку, европску економску силу, да предузме ванредне мјере како би избјегла несташицу гаса током зиме. Западне санкције су можда наштетиле руској економији, али изгледи су да ће се Путин и Русија показати стабилнијом од Европе - наводи се у публикацији.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 9m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 42m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 8m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 21m
    0
  • Партизан мијења име!
    8h 50m
    3