Источни фронт, 610. дан: Руске снаге заузеле Терикон

25.10.2023. 14:04
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs/ srna.rs

У току је 610. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу обишао је положаје руских снага на јужнодоњецком правцу. Руска војска успјешно спријечава покушаје украјинских снага да дроновима нападну објекте на територији Русије.

Предсједник регионалне владе Андреј Алексејенко саопштио је да је магистрални гасовод од Крима до Херсонске области завршен и пуштен у рад на вријеме за грејну сезону.

Најважније са брифинга руског Министарства одбране:

- Министарство је први пут саопштило да су оборене двије ракете "атакамс" које је Кијев добио од САД;

- Руска војска је одбила три напада украјинске војске на краснолиманском правцу, ликвидирано је 20 војника;

- На доњецком правцу одбијено је пет напада јуришних група украјинске војске, на страни противника 500 рањених и убијених војника; уништена је хаубица М119 америчке производње и тенк;

- На јужнодоњецком правцу украјинска војска је изгубила 160 војника и тенк;

- На запорошком правцу руска војска је одбила пет напада украјинске војске у областима места Вербово и Работино, противник изгубио 85 војника;

- Руска ПВО оборила је два украјинска авиона МиГ-29, јуришни авион Су-25 и тренажни авион Л-39;

- Руска војска је уништила командни центар 15. пука Националне гарде Украјине код Серебрјанке у ДНР

Уништено пет оклопни возила на краснолиманском правцу; информативна провокација на купјанском правцу?

Руске јединице су на краснолиманском правцу ликвидирале више од 30 артиљеријских чета противника, уништили пет оклопних возила и 125 војника, рекао је за Спутњик начелник прес центра групе "Центар" Александар Савчук.

Кијев припрема информативну провокацију на купјанском правцу с циљем дискредитације руске војске. Снимљен је лажни видео на којем се види како наводно руске снаге из тенка гађају куће, рекао је потпуковник ЛНР у оставци Андреј Марочко.

Осујећен покушај терористичког напада

Током ноћи руске снаге су осујетиле покушај кијевског режима да изведу терористички напад са четири дрона на објекте у Русији. Дронови су уништени изнад Брјанске области, саопштило је руско Министарство одбране.

Украјинске снаге покушавају да пребаце диверзионо-обавештајне групе дуж Дњепра на потезу од мјеста Аљошки до Нове Каховке у Херсонској области. Само у последња три дана руска војска уништила је девет чамаца са посадом, рекао је губернатор области Владимир Саљдо.

Руска војска заузела Терикон

Руска војска је послије жестоких борби заузела Терикон, највишу тачку у околини Авдејевке, односно највеће украјинско утврђење на јужном дијелу донбаског фронта - наводе руски информативни портали.

Уз фотографију руске државне заставе која се вијори над Териконом, наводи се да је то вјештачко брдо, високо 60 метара, настало вишегодишњим одлагањем пепела из авдејевске коксаре.

Украјинци су на Терикону имали десетак утврђених ватрених тачака, а сада ће са њега околину контролисати руске снаге.Тробојку су на Терикон изнијели борци руске 114. посебне гардијске моторизоване бригаде.

Авдејевка је предграђе Доњецка од стратешког значаја.

Московски војни експерт Алексеј Леонков указује да је Авдејевка једно од кључних чворишта прве линије одбране Оружаних снага Украјине у Донбасу.

Зато је, према његовим ријечима, украјински лидер Владимир Зеленски наредио да се Авдејевка "брани до посљедњег војника".

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    14h 15m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    13h 31m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    10h 47m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    9h 9m
    0
  • Данас Марковдан
    17h 57m
    0