Источни фронт, 634. дан: Руска авијација уништила седам бродова и чамац са десантним снагама Украјине на путу ка Криму

18.11.2023. 12:45
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 634. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.​

Руска авијација уништила седам бродова и чамац са десантним снагама Украјине на путу ка Криму

Руска војска ноћас је извела нападе на положаје украјинских снага на Јужнодоњецком правцу. Кијевски режим поново извео нападе дроновима на територију Русије.

Авијација руске Црноморске флоте открила је и уништила у југозападном дијелу Црног мора седам беспилотних бродова и брзи чамац са припадницима десантне јединице украјинске војске који су се кретали ка Криму, саопштило је руско Министарство одбране.

Нови проблеми за Кијев

Савјетник шефа кабинета украјинског предсједника Михаил Подољак пожалио се на рокове испорука оружја Украјини: умхесто неопходних 7-10 дана на логистику отпада 90-120 дана.

Украјински предсједник Владимир Зеленски смијенио је замјеника шефа Спољнообавештајне службе Украјине Александра Тарасовског, наводи се у одговарајућем указу, објављеном на сајту украјинског лидера. Истовремено, разлози смјене нису наведени.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- Руска војска је за протеклих седам дана успјела да побољша своје положаје на јужнодоњецком правцу и истовремено одбије укупно два напада снага Кијева. У тим маневрима страдало је више од 745 украјинских војника, а снаге Кијева изгубиле су 48 јединица војне технике. Такође, у том правцу руска авијација извела је нападе на 102. и 107. бригаду територијалне одбране Украјине и уништила 12 оклопних возила, 15 аутомобила и 20 артиљерија, као и један систем „град“.

- Руска војна групација „Југ“ одбила је за протеклих седам дана на доњецком правцу 33 напада украјинске војске која је у тим офанзивним покушајима изгубила више од 1.810 војника. Такође, украјинска војска је у том правцу остала и без 15 борбених возила, 24 аутомобила и 22 артиљерије.

- На запорошком правцу руска војска одбила је за протеклих седам дана три напада Кијева, а украјинска војска изгубила је 425 војника, девет борбених возила, 14 аутомобила и седам артиљерија.

- На харковском правцу украјинска војска остала је без 460 војника, два тенка и 16 артиљерија, а уништен је и један украјински ракетни лансер „град“.

- Руска војна групација „Вентар“ одбила је 23 напада украјинске војске која је остала без 1.100 војника и 27 јединица војне технике. Такође, уништена су и 14 војна аутомобила и пет артиљерија.

- Украјинска војска је током протекле седмице изгубила на купјанском правцу више од 570 војника. Укупно је за минулих седам дана одбијено 26 напада снага Кијева, а руска војска је захваљујући доброј одбрани успела да побољша своје положаје у том правцу. Такође, руска авијација изводила је нападе на 30, 54, 57. и 67. механизовану бригаду украјинске војске у подручју Сињковка, Тимковка и Загорујковка у Харковској области, а поред људства, снаге Кијева изгубиле су и 10 борбених возила, 11 аутомобила и 13 артиљерија.

- Руске снаге су минуле седмице извеле 24 напада ракетама и дроновима на украјинске војне циљеве и положаје украјинских милитаристичких организација „Азов“ и „Десни сектор“ (ове организације су забрањене у Русији). Такође, гађани су објекти где украјинска војска складишти оружје и војну технику, војне аеродроме и центре за обуку војних инжењера и снајпериста.

- Руске ПВО снаге протекле седмице обориле су три украјинска ловца МиГ-29, 198 беспилотних летјелица и 22 пројектила лансираних из америчког система „хајмарс“. Такође, уништена је и радиолокациона станица за систем С-300.

Финска шаље Украјини 20. пакет војне помоћи

Финска шаље Украјини 20. пакет војне помоћи у вриједности од око 100 милиона евра, саопштило је финско Министарство одбране.

- У борби за одбрану Украјине стављени су на коцку безбједносни изгледи Европе и Финске у текућој деценији. Заједно са нашим савезницима остајемо непоколебљиви у тежњи да подржимо Украјинце - рекао је министар одбране Финске Анти Хаканен.

Укупна вриједност свих 20 пакета помоћи износи око 1,5 милијарду евра.

Уништено пет десантних чамаца украјинских снага

Јединице руске групе „Дњепар“ на херсонском правцу уништиле су пет десантних чамаца Оружаних снага Украјине заједно са 27 војника приликом покушаја да пређу реку Дњепар, саопштио је обавјештен извор.

Поред тога, у подручју Кринка у Херсонској области ликвидирана су 32 украјинска војника, док је код села Токаревка на десној обали Дњепра уништен украјински минобацач калибра 120 милиметара, заједно са посадом.

Оборене двије ракете код Крима

Руски системи ПВО уништили су две украјинске противбродске ракете „нептун“ изнад Црног мора код обала Крима, саопштило је Министарство одбране Русије.

Тиме је спријечен још један покушај кијевског режима да изведе терористички напад на објекте на територији Русије.

Расту украјински губици на краснолиманском правцу

У подручју Серебрјанке на краснолиманском правцу расту губици украјинских снага због слабе артиљеријске подршке јуришних јединица Оружаних снага Украјине, рекао је за Спутњик потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

Напад дроновима на Смоленску област Русије

Руска војска уништила је три украјинска дрона изнад Смоленске области у Русији, саопштило је Министарство одбране Русије. Према прелиминарним информацијама, у нападу нема повријеђених.

Напад на украјинске положаје на јужнодоњецком правцу

Током контрабатеријске борбе на јужнодоњецком правцу украјинске снаге су изгубиле пет минобацачких посада и око 70 погинулих и рањених војника, станицу за електронско ратовање и два оклопна возила, саопштио је за Спутњик начелник прес-центра групе „Исток“ Олег Чехов.

У подручју Новомихајловке и сјеверно од Пријутног руска војска је спријечила два покушаја ротације противничких снага. Украјинска војска је изгубила оклопно возило и камионет. Поред тога, авијација и артиљерија су извеле нападе на различите положаје украјинских јединица у ДНР.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    16h 38m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    15h 27m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    18h 4m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    18h 9m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    17h 37m
    0