Источни фронт, 639. дан: Руска средства ПВО пресрела осам ракета „хајмарс“, уништиле 24 украјинска дрона

23.11.2023. 14:27
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

У току је 639. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.​

Руске снаге су током протеклог дана уништиле складиште авионских бомби украјинске војске, ракетни систем С-300 и обориле МиГ-29, саопштило је Министарство одбране Русије. Код обала Крима уништена су четири украјинска поморска дрона, а изнад полуострва уништена су три дрона авионског типа.

Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:

- Оружане снаге Русије одбиле су напад јуришних група украјинске војске на купјанском правцу у округу Олшани у Харковској области;

- Руска средства ПВО оборила су хеликоптер Ми-8 ваздушних снага Украјине у Херсонској области;

- Оружане снаге Русије одбиле су два напада јуришних група украјинске војске на доњецком правцу, противник је изгубио готово 280 војника;

- Оружане снаге Русије одбиле су четири напада јуришних група украјинске војске на подручју Работина;

- Оружане снаге Русије током претходног дана уништиле су двије бригаде украјинске војске на подручју Новомихајловке и Пријутног, противник је изгубио готово 140 војника;

- Оружане снаге Русије уништиле су складиште авионске муниције украјинских снага и центар за везу на аеродрому у Хмељницкој области;

- Руска средства ПВО током претходног дана пресрела су осам ракета „хајмарс“, уништиле 24 украјинска дрона,

- Руске снаге ликвидирале су готово 50 украјинских војника на херсонском  правцу и уништиле двје хаубице „мста-б“ Оружаних снага Украјине.

„Новинари постају мете“

Новинари постају мете непријатеља Русије у зони специјалне војне операције и та опасност само ће се повећавати, сматра портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је истакао да је смрт дописника телевизије „Русија 24“ Бориса Максудова велика трагедија.

Песков је додао да сматра да неће бити реакције Запада на погибију новинара од посљедица напада Оружаних снага Украјине.

- Нажалост, сада имамо посла са врло посебним саставом руководства у -европским земљама, које не само да се отворено, заправо званично, придржава некаквих двоструких стандарда, већ генерално није јасно каквих се стандарда придржава. Чињеница је да… очигледно неће бити реакције - рекао је Песков, одговарајући на питање новинара.

Он је нагласио да „то не треба да буде разлог да одустанемо од својих принципа и својих циљева“.

Дописник телевизије „Русија 24“ Борис Максудов (38), који је рањен током напада Оружаних снага Украјине у зони специјалне војне операције у Запорожју, преминуо је од посљедица рањавања, јавио је водитељ Владимир Соловјов у својој емисији „Соловјов уживо“.

Ухапшен агент умјешан у припремање диверзије и терористичког напада против високог руског официра

Агент украјинских специјалних служби приведен је због припрема да бомбом убије високог официра Оружаних снага Русије у Вороњежу, саопштила је Федерална служба безбједности (ФСБ) Русије.

Како се наводи у саопштењу, он је по налогу украјинских специјалних служби био умјешан у припремање диверзије и терористичког напада у Вороњежу против високог руског официра.

Према наводима ФСБ, њега су у септембру 2022. године, док је био у Харковској области, врбовали агенти Главне обавјештајне управе Министарства одбране Украјине, гдје је прошао извиђачко-диверзантску обуку, након чега је послат у Русију. Украјински руководиоци су му поставили задатак да открије адресу становања руског војника и убије га „подметањем и детонацијом експлозивне направе“.

Припадници ФСБ одузели су му експлозивну направу домаће израде тежу од 1 кг у ТНТ еквиваленту, два електрична детонатора, механизам за активирање експлозивне направе преко радио-канала и лажни руски пасош, помоћу којег је требало да напусти земљу након што је извршио кривично дело.

У саопштењу се додаје да је он ради тајности у припремању убиства користио бицикл и специјалну одјећу једне од служби за доставу хране.

Руски „сухоји“ уништили маскиране положаје кијевских снага

Пар јуришних авиона Су-25 Ваздушно-космичких снага Русије уништио је камуфлиране утврђене положаје и оклопна возила Оружаних снага Украјине на јужнодоњецком правцу, саопштило је Министарство одбране Русије.

У саопштењу се додаје да су лансирања ракета обављена са малих висина. Послије употребе авионског наоружања, посаде су извеле маневар ослобађањем топлотних замки и вратиле се на полазни аеродром.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    17h 5m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    15h 54m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    18h 31m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    18h 36m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    18h 4m
    0