Источно Сарајево: Акција добровољног давања крви

27.04.2020. 09:07
0
ИЗВОР: СРНА

Служба за трансфузиологију у Болници "Србија" у Источном Сарајеву у сарадњи са Удружењем добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије организује данас акцију добровољног давања крви, како би се у овој здравственој установи обезбиједиле нове залихе течности која живот значи.

Шеф Службе за трансфузиологију у Болници "Србија" Јелена Стојановић Лукић рекла је да ће се акција реализовати у периоду од 8.00 до 14.00 часова у просторијама зграде "Дејтон", у приземљу.

Лукићева додаје и да су се припадници Министарства унутрашњих послова, иако су имали недавно редовну акцију, опет одазвали, тако да ће они у периоду од 27. до 30. априла бити у прилици да дају крв у просторијама трансфузиологије у Болници "Србија".

- Залихе крви у Болници `Србија` постоје, али су смањене. Смањен је број добровољних давалаца, јер цијела ситуација са појавом вируса корона утиче на људе и они се боје, мада за то нема разлога. Ми спроводимо све потребне мјере по препорукама Министарства здравља и социјалне заштите. Користимо заштитну опрему, као и даваоци који долазе, имају заштитне рукавице, маске, а уколико немају добију код нас у служби. Свакодневно се више пута врши дезинфекција, тако да заиста нема разлога за страх да би давалац код нас могао да буде угрожен - истакла је Лукићева.

Она је изразила наду да ће са најављеним акцијама успјети да поправе залихе крви.

Лукићева је нагласила да је важно да сви они који желе да се одазову акцији, претходно контактирају Службу за трансфузију на телефон 057/325-346, да би добили информацију у које тачно вријеме да дођу, с обзиром да су забрањена масовна окупљања и како се не би правиле гужве, јер је неопхондо да се придржавају мјера изречених од надлежних органа.

- Сваки давалац је појединачно контактиран и са њим је договорен термин када да дође, да не би нимало чекао. Све то иде брзо, а поштује се прописана удаљеност између лежајева - истакла је Лукићева.

Лукићева је додала да је важно да даваоци нису имали ризичне контакте у протеклих 28 дана, да нису били прехлађени, нити да су имали било који од симптома прехладе или били у контакту са зараженим вирусом корона, као ни са особама којима су изречене мјере изолације или карантина.

- Важно је да су даваоци у потпуности здрави, без акутних и хроничних обољења и да не пију никакве лијекове. Потребно је да прије давања крви, доручкују и попију мало течности - истакла је Лукићева те поручила свим даваоцима да се путем крви не преноси вирус корона, бар у свијету до сада није забиљежен ниједан случај.

- Сви морамо да размишљамо о томе да крв када се да, она не може одмах да се да пацијенту. Ако неко чува крв за некога свог, неће му помоћи на тај начин. Тестирана, обрађена и спремна крв мора да чека пацијента који ће доћи у болницу - истакла је Лукићева, напомињући да је рок трајања крви од 35 до 42 дана, те је неопходно обнављати залихе. 

Коментари 0
Повезане вијести
Акција добровољног даривања крви у петак на Палама Акција добровољног даривања крви у петак на Палама
Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 56m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    23h 29m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 55m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 8m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 37m
    4