Историјска занимљивост: Свети Сава се упокојио на данашњи дан

25.01.2023. 08:48
0
ИЗВОР: Катера
 

На данашњи дан, 25. (12.) јануара 1236. године, у ондашњој бугарској царској престоници Велико Трново од посљедица упале плућа упокојио се утемељивач Српске православне цркве архиепископ Свети Сава I Српски (1219-1233).

Убрзо након светитељеве смрти Српска православна црква донијела је одлуку да се редовни молитвени и литургијски спомен на ову јединствену и по много чему изузетну личност српске националне историје не врши на дан смрти Светог Саве I Српског, већ два дана касније.

На тај начин је успостављена вишевјековна традиција обиљежавања Савиндана на датум 27. јануар.

Датум молитвеног прослављања помјерен је, са 25. на 27. јануар, како би прошла вишедневна богослужбена прослава Богојављења (црквеним рјечником речено: оданије Богојављења).

То је учињено да би прослава Савиндана била богослужбено комплетна и ,,неометана’' химнографијом и богослужбеном прославом Теофаније.

Додатно је занимљиво то да Руска православна црква, као и светогорска монашка заједница (изузев Хиландара), Савиндан и у ово наше вријеме обиљежавају на дан светитељеве смрти (25. јануара), а не са два дана закашњења како је то код СПЦ већ уобичајено.

Преузето са "Фејсбук" странице Манастира Јовања - Ваљево

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Младенци Данас Младенци
Сутра Младенци Сутра Младенци
Епископ Иринеј: Очување Космета - обавеза и императив и за цркву и за државу Епископ Иринеј: Очување Космета - обавеза и императив и за цркву и за државу
Најчитаније
 • Годишњица НАТО агресије на СР Југославију (ВИДЕО)
  4h 57m
  2
 • Пронађена опојна дрога и оружје у Источном Новом Сарајеву
  3h 34m
  3
 • Лана Лубура и Александар Вуковић најбољи спортисти општине Источна Илиџа у 2022. години (ФОТО)
  22h 17m
  0
 • Прасићи опет поскупјели
  9h 59m
  0
 • Регионални центар Института за јавно здравство 30 година у служби здравља
  21h 18m
  0