Историјска занимљивост: Свети Сава се упокојио на данашњи дан

25.01.2024. 09:00
0
ИЗВОР: katera.news

На данашњи дан, 25. (12.) јануара 1236. године, у ондашњој бугарској царској престоници Велико Трново од посљедица упале плућа, упокојио се утемељивач Српске православне цркве архиепископ Свети Сава (1219-1233).

Убрзо након светитељеве смрти Српска православна црква донијела је одлуку да се редовни молитвени и литургијски спомен на ову јединствену и по много чему изузетну личност српске националне историје не врши на дан смрти Светог Саве, већ два дана касније.

На тај начин је успостављена вишевјековна традиција обиљежавања Савиндана на датум 27. јануар.

Датум молитвеног прослављања помјерен је, са 25. на 27. јануар, како би прошла вишедневна богослужбена прослава Богојављења (црквеним рјечником речено: оданије Богојављења).

То је учињено да би прослава Савиндана била богослужбено комплетна и ,,неометана’' химнографијом и богослужбеном прославом Теофаније.

Додатно је занимљиво то да Руска православна црква, као и светогорска монашка заједница (изузев Хиландара), Савиндан и у ово наше вријеме обиљежавају на дан светитељеве смрти (25. јануара), а не са два дана закашњења како је то код СПЦ већ уобичајено.

Преузето са "Фејсбук" странице Манастира Јовања - Ваљево

Коментари 0
Повезане вијести
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Најчитаније
 • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
  11h 58m
  1
 • „Дом инвест“ гради дом за вас
  21h 32m
  1
 • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
  15h 46m
  0
 • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
  20h 50m
  1
 • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
  15h 30m
  0