Изградити Основну школу у Источном Новом Сарајеву

18.05.2021. 11:33
0
ИЗВОР: Срна

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић констатовали су данас да се наставни процес у овој регији одвија добро и да је потребно проширити капацитете изградњом још једне основне школе у Источном Новом Сарајеву.

- Констатовали смо да нема проблема када је ријеч о ширењу вируса корона. У цијелој Републици Српској, па тако и овдје, у вријеме пандемије није дошло до ширења вируса у школама, што је знак да се поштују све мјере и да је ситуација у школама под контролом - рекла је Тривићева новинарима након састанка.

Она је додала да је на састанку разговарано и о припремама за наредну школску годину, те одређеним инвестицијама и пројектима у области образовања и културе.

- Ћосић је најавио потребу изградње још једне основне школе с обзиром на прилив и број дјеце која се уписују у основне школе, што је један од позитивних примјера демографске политике развоја града Источно Сарајево скупа са општинама у његовом саставу - рекла је Тривићева.

Она је навела да је договорено да град Источно Сарајево пошаље елаборат о оправданости изградње нове школе, а да ће Влада Републике Српске усмјерити инвестиције у овом правцу, јер за тим има потребе.

Тривићева је напоменула да је изградња позоришта у току и да се завршетак очекује до краја полугодишта наредне године.

- Видјећемо, према елаборату, када објекат буде завршен на који начин ће пословати ова јавна установа у којој ће радити кадар који ће осмишљавати квалитетан програм у области културе с циљем развоја културе у Источном Сарајеву - рекла је Тривићева.

Ћосић је рекао да је на састанку било ријечи о горућим проблемима и активностима које се реализују у Источном Сарајеву.

- Ми имамо предност у Републици Српској јер смо град који у саставу има општине и на тај начин заједнички боље функционишемо и боље наступамо према свим институцијама, у првом реду према институцијама Републике Српске - нагласио је Ћосић.

Он је додао да ће општина Источно Ново Сарајево, заједно са Градом, сачинити елаборат оправданости изградње нове основне школе јер је постојећа школа превазишла капацитете у односу на број ученика.

Ћосић је изразио наду да ће нова школа бити отворена идуће године, као и да ће врло брзо бити завршено позориште.

Он је навео да је на састанку било ријечи и о Гимназији Источна Илиџа и да ће ресорно министарство и Влада помоћи да се и овај пројекат реализује.

Ћосић је нагласио да се уписна политика у средње школе у овом граду прилагођава потребама тржишта рада. "Радимо ових дана анализу о потребама и стању на тржишту рада како би се уписна политика прилагодила потребама. На јесен ћемо изаћи са подацима", појаснио је Ћосић.

Катић је рекао да је на састанку разговарано о образовању и инфраструктурним пројектима које општина заједно са Градом и институцијама Републике Српске треба да реализује.

Он је најавио да ће до краја мјесеца бити расписан јавни позив за изградњу новог обданишта.

- Припремамо изградњу нове основне школе, а општинска управа је обезбиједила локацију и обезбиједиће сву инфраструктуру. У току су припреме за израду главног пројекта који би био основ за изградњу нове школе која је пријеко потребна становницима Источног Новог Сарајева - рекао је Катић.

Он је појаснио да Основна школа "Свети Сава" има капацитет 650 ученика, а да данас наставу у тој школи похађа 1.150 ђака, због чега је она постала тијесна.

Катић је увјерен да ће до средине наредне године бити потпуно завршено ново позориште и да ће општина моћи да се похвали и овим здањем, заједно са Градом Источно Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    12h 50m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    14h 5m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    19h 56m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    18h 23m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    20h 15m
    0