Изградња парка у Источном Новом Сарајеву

24.08.2020. 19:08
1
ИЗВОР: Srpska.info

Општина Источно Ново Сарајево ускоро ће добити парк са бистама девет знаменитих људи. Начелник општине Љубиша Ћосић предложио је да нови парк добије назив Парк великана.

Ћосић је покренуо инцијативу да Комисија за одређивање назива улица, тргова и насељених мјеста предложи Скупштини општине усвојање одлуке о називу парка.

У овом парку биће постављене бисте девет историјских личности, са објашњењем какав је њихов допринос у историји српског и осталих народа на овом простору: Срђана Кнежевића, др Миодрага Лазића, патријарха Павла, Стевана Попова, Светог Саве, Алексе Шантића, Јована Дучића, Степана Степановића Степе и Стаке Скендерове.

У склопу парка биће и мноштво спортских, рекреативних и забавних садржаја, пјешачких стаза и зелених површина.

Игралишта

Парк се налази у централном дијелу града, тачно између Хиландарске и Дечанске улице. Простире се на површини од 12.500 метара квадратних и у свом западном дијелу је наслоњен на паркинг простор, који припада блоковима стамбених зграда у Хиландарској.

Изградња парка почела је у јесен прошле године, а општина је, на бази јавних позива, изабрала два извођача радова: ГП „Пут“ а.д. Источно Сарајево, и „Радис“ д.о.о. Источно Сарајево.

Оба извођача су почетком ове године почела са изградњом фудбалског игралишта с вјештачком травом и трибинама. Почели су градити и два мини дјечја игралишта са справама за најмлађе, као и централни дио парка с мјестима за одмор, поплочаним простором и фонтаном, игралиште за улични баскет и игралиште за одбојку на пијеску. У току је поплочавање централних и споредних пјешачких стаза, а биће постављена и ЛЕД расвјета.

Рок

У општини Источно Ново Сарајево налазе се два парка. То су парк „Сунце“, између улица Стефана Немање и Карађорђеве, те градски парк „Гаврило Принцип“, који је изграђен 2014. године, и представља мјесто гдје велики број грађана сваке животне доби проводи своје слободно вријеме у одмору и рекреацији.

Имајући у виду да је изградња новог парка увелико у току, те да се његови поједини садржаји већ користе, планирано је да он буде завршен и у потпуности стављен у функцији до краја октобра.

Приједлог имена

Како парк, званично,  још нема назив, а потребно је одредити га  и учинити да буде препознатљив и упечатљив, отвориле су се и позитивне дискусије, које треба да допринесу одређивању назива парка. Најчешће су се у јавности појављивали приједлози везани за одређене историјске личности, уз њихову идентификацију, која би била и идентификација парка, оличена кроз централни споменик.

– С обзиром на то да су наша и новија и даљња историја пуне знаменитих личности, по којима је препозната општина Источно Ново Сарајево, град Источно Сарајево и цијела Република Српска, али и комплетно подручје на којем егзистира српски народ и остали народи овог простора, мишљења сам да парк треба да понесе назив Парк великана. У парку би, на различитим мјестима, био остављен простор за постаменте са бистама историјских личности, које су у различитим областима живота и у различито вријеме утицале на напредак и развој, али и опстанак српског и осталих народа на овом простору – каже начелник општине Љубиша Ћосић.

Тренутно су  планиране „локације“ за 11 бисти, од којих би девет, како се планира, било постављено и откривено до завршетка изградње парка. Тако би у парку касније могле бити постављене  још двије бисте знаменитих личности, уз могућност постављања нових додатних постамената и бисти у будућности.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ветеран 15.11.2020. 10:21
    Раме уз раме са Војводом Степом и Срђан Кнежевић, човјек који је водио 30 - 40 људи... Не кажем да није дао свој допринос, али је много већи допринос команданата корпуса, бригада, батаљона. Не скрнавите више историји.
Повезане вијести
Дјечији фудбалски турнир 1. и 2. јуна у Источном Новом Сарајеву Дјечији фудбалски турнир 1. и 2. јуна у Источном Новом Сарајеву
Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
У понедјељак обиљежавање 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде У понедјељак обиљежавање 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    11h 2m
    8
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    9h 4m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    23h 3m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    7h 57m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    8h 2m
    0