Измјене Кривичног законика РС: Терористи до смрти иза решетака

10.06.2020. 09:52
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Терориста чији чин има велика разарања или смрт једног или више лица биће кажњен затвором од најмање десет година или пак доживотном робијом.

Закључује се то из Нацрта закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, који би пред посланицима Народне скупштине РС требало да се нађе 16. јуна.

Тероризмом се сматра ако неко у циљу озбиљног застрашивања грађана или присиљавања органа власти РС да нешто изврше или не изврше, или у циљу озбиљног нарушавања или уништавања основних уставних, политичких, економских или друштвених структура Српске, изврши једно од неколико дјела која могу нанијети озбиљну штету Српској.

Рецимо, под тим дјелима се подразумијева напад на лице који може проузроковати његову смрт, напад на тјелесни интегритет неког човјека, противправно затварање лица те узимање талаца итд.

Односи се то и на наношење велике штете објектима Српске или јавним објектима, саобраћајном систему, објектима инфраструктуре укључујући информатички систем итд. у ситуацијама када ће то вјероватно угрозити људски живот или довести до знатне материјалне штете.

У исти ранг постављена је отмица ваздухоплова, брода или другог средства јавног саобраћаја или превоза робе.

Између осталог, под тероризмом се подразумијева и испуштање опасних материја или изазивање пожара, експлозија или поплава с циљем угрожавања људских живота, али и ометање или заустављање снабдијевања водом, електричном енергијом или другим природним ресурсом с циљем угрожавања људских живота.

-Код кривичног дјела тероризам прописани минимум казне од пет година повећава се на осам година због саме тежине кривичног дјела- наводи се у Нацрту закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.

Дарко Ћулум, директор Полиције Републике Српске, сматра оправданим пооштравање казни за починиоце тероризма. Каже да од тероризма не постоји теже кривично дјело.

-Тежег насиља нема од тероризма. Ту углавном страдају невини", рекао је Ћулум за "Независне новине-.

Он је задовољан резултатима рада полиције Српске у протеклим годинама, када је ријеч о борби против тероризма.

-Ми смо у протеклих неколико година пуно урадили што се тиче борбе против тероризма, финансирања терористичких активности, лоцирања екстремиста и тако даље. Нажалост, када је у питању тероризам, мислим да ће БиХ опет имати проблема. Опасност и ризик увијек постоје зато што овдје има пуно људи који су екстремни, имају своју нову идеологију и вјерска учења. Имамо случајева да не поштују законе Исламске вјерске заједнице. Зато је то проблем. С друге стране, нема дерадикализације и ресоцијализације тих људи- рекао је Ћулум.

Пооштравање санкција за тероризам подржава и Костадин Васић, члан Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске. Он додаје да је, генерално гледајући, тероризам велико зло.

-Ми морамо ићи на сузбијање тога. Јасно је као дан да починиоци тог кривичног дјела морају бити драстично кажњени. Наш МУП и његове јединице су потпуно спремни да се изборе с таквим искушењима, за разлику од ФБиХ- рекао Васић за "Независне новине".

Подсјетимо, када је о Српској ријеч, забиљежен је један терористички напад, и то у априлу 2015. године, када је Нердин Ибрић упао у Полицијску станицу у Зворнику и убио припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске Драгана Ђурића, те ранио његове колеге Жељка Гајића и Стева Миловановића.

Нападач је убијен у размјени ватре, а напад је окарактерисан као пуцањ у Републику Српску и терористички акт.

Коментари 0
Повезане вијести
Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град
Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба
Када радник има право на скраћено радно вријеме? Када радник има право на скраћено радно вријеме?
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    5h 30m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    5h 35m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    6h 27m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    18h 57m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    6h 41m
    0