Измјеном закона стаће се у крај "дивљим аутопревозницима"

08.01.2021. 16:21
1
ИЗВОР: capital.ba

Босна и Херцеговина је након бројних апела јавних превозника одлучила да се смилује и крене у борбу против нелојалне конкуренције која годинама “на дивље” хара по локалним и међународним друмовима.

Овај проблем је посебно дошао до изражаја у вријеме пандемије вируса корона, гдје је усљед бројних забрана и ограничења дошло до пада у броју путника, а самим тим и прихода оних предузећа и превозника који послују у складу са законом.

Наиме, Министарство комуникација и саобраћаја БиХ спремило је измјене Закона о међународном и међуентитетском друмском превозу, којима ће коначно покушати да заведе ред у овој области.

Успјешно откривање дивљих превозника до сада се углавном заснивало на сарадњи са путницима.

У процесу доказивања морао је постојати доказ о плаћеној услузи, карта код путника или његова изјава да је платио превоз. Често инспектори нису имали на основу чега да дјелују па су им руке биле везане.

Међутим, новим законским рјешењем доказивање би требало бити веома лакше, јер се надзорним органима дају нова овлаштења и смјернице преко којих ће се утврђивати и санкционисати нелегални превозници.

Тако ће на примјер, свако ко не посједује одобрење за ту врсту превоза, а више пута мјесечно иде сличном маршутом преко граничног прелаза и најмање једном седмично пређе границу у доласку и одласку, сматрати нелегалним превозником.

Такође, пажња ће се обраћати и на путнике, гдје ће се тражити веза између њих и возача, како би се отклонила сумња да се превоз врши у некомерцијалне сврхе. У случају да се они не буду могли повезати на било који начин, постојаће основ за дјеловање.

Возач без дозволе за превоз путника биће кажњен од двије до пет хиљада марака и све до окончања поступка биће искључен из саобраћаја што до сада није био случај.

Образлажући предложене измјене, у ресорном министарству кажу како су били принуђени да реагују јер је у протеклом периоду стигао велики број притужби оних превозника који легално послују.

- Контролом и надзором већ годинама се покушава спријечити овај нелегални превоз путника, који за посљедицу може имати блокаду легалног обављања овог превоза те довести у питање опстанак превозника који раде на начин прописан Законом и извршавају своје обавезе у погледу плаћања свих финансијских обавеза. Нажалост, и поред свих предузетих активности овај проблем не јењава, те је Министарство припремило Закон о измјенама и допунама Закона о међународном и међуентитетском друмском превозу којим ће се прописати јасно поступање у случају утврђивања обављања превоза супротно Закону, те изрицање санкција за недозвољено поступање - кажу у министарству.

Директор бањалучког “Аутопревоза” и предсједник Скупштине удружења саобраћаја и веза у Привредној комори Републике Српске Дејан Мијић, поздравља предложена рјешења која оцјењује као коректна.

- Међутим, надлежни органи су и прије имали њега имали добру основу да дјелују, а резултати су на жалост изостали. Због свега су међународни превозници су доведени у јако тешко стање, али је ипак већина задржала раднике - каже Мијић за Капитал.

Додаје и како су дивљи превозници у међународном превозу до сада поприлично лако избјегавали санкције.

- Када зауставите возача са осам путника он каже како су му то све комшије и родбина. Сада када два или више пута у одређено вријеме буде ишао истом трасом сматраће се да је био на линијском превозу. У таквом превозу морате имати одређене дозволе, овлаштења, пријављене раднике и слично, а они то немају, због чега ће бити у проблемима - казао је Мијић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Vozač 08.01.2021. 16:47
    Gospodo ukinite auto škole jer od polaganja kategorija nema vajde niko ne može voziti niti registrovati se kao prevoznik ako nije kupio diplomu i širokom brijegu.
    Promjenite zakon da se mogu lakše registrovati kao prevoznici i onda nema problema
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    15h 4m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    4h 17m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    4h 11m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    3h 48m
    1
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    19h 8m
    0