Јахорина: Покренута набавка жичаре вриједне 17 милиона марака

03.11.2020. 15:01
0
ИЗВОР: capital.ba

Управа “Олимпијског центра Јахорина” расписала је тендер за изградњу жичаре “Рајска долина” вриједне 17 милиона марака.

Ријеч је о исклопивој шестосједној жичари која ће након изградње по сату моћи да превезе 2.400 скијаша. Посао ће бити склопљен по систему “кључ у руке”, а побједник тендера има на располагању 90 дана да заврши посао.

За сваки дан кашњења плаћаће пенале од 0,1 одсто или око 17.000 КМ.

Од потенцијалних инвеститора се тражи да им трансакциони рачуни нису блокирани у протеклих годину дана, те доказ о успјешном искуству на пословима високоградње. Тачније, за овај изузетно вриједан посао се не могу надметати они који у свом раду нису монтирали бар 20 инсталација висинског транспорта.

Такође, у својим редовима морају имати најмање по два инжењера грађевине, машинства, електротехнике и архитектуре који ће бити ангажовани на извођењу радова.

Рок за достављање понуда је 17. децембар када ће бити и јавно отварање. Тражиће се економски најповољнија понуда гдје ће оцјену са 60 одсто формирати цијена, а 40 одсто рок испоруке опреме.

Како је портал "КАПИТАЛ" раније писао, управа “ОЦ Јахорина” се у јеку пандемије успјела код комерцијалних банака задужити за преко 40 милиона марака, из којих ће се финансирати неколико инфраструктурних пројеката међу којима је и овај.

Поред ове, у плану је и изградња жичаре “Трново”, те радови на осњежавању ски стаза, изградња покретних трака те пројектовању и изградњи прве фазе гондоле “Равна планина”. Како би све то реализовали, план је био да се задуже 75 милиона, али су успјели прикупити 43,3 милиона КМ.

Иначе, због пандемије вируса корона сви туристички центри имају огромне губитке, а извјесно је како ће утицај заразе да се прелије и у наредну сезону. Економисти су неколико пута истицали како је инвестирање у туризам поприлично ризично с обзиром на све проблеме са којима ова грана привреде сусреће у посљедње вријеме.

Коментари 0
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини
Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО) Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО)
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    22h 8m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    18h 47m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    15h 5m
    7
  • У недјељу на Јасику парастос за погинуле борце ВРС
    22h 58m
    0
  • Поднесен захтјев за заказивање ванредне сједнице Скупштине Џудо савеза Републике Српске
    18h 42m
    1