Јако олујно невријеме широм БиХ нанијело велику штету

05.08.2021. 18:17
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Јако невријеме праћено снажним ударима вјетра, али и леда погодило је у јутрос већи дио БиХ, а најгоре је прошла Бањалука, у којој је и школа остала без крова, али је и у другим локалним заједницама причињена материјална штета.

Невријеме је погодило и Дервенту, Прњавор, Травник, Бугојно, Коњиц и Брод.

У Одјељењу за комуналне послове града Бањалука казали су да су комуналне екипе и ватрогасци одмах изашли на терен и отклањали посљедице олујног невремена.

Према подацима с терена, највише је поломљених грана дрвећа, док је олујни вјетар обарао стабла и створио низ проблема у вези с јавном хигијеном у виду разнесеног отпада, кеса, лишћа и грана.

Бањалучки ватрогасци су уклањали поломљена и оборена стабла у насељу Лазарево, док су отклоњени и кварови на већини семафора који су узроковани олујним невременом.

Такође, огромна штета је нанесена и бањалучкој Основној школи "Станко Ракита", с које се усљед јаких удара вјетра откинуо кров и спао, те се у близини почело ломити дрвеће.

Ову школу у Врбањи је јуче посјетила Наташа Цвијановић, помоћница министра за предшколско и основно васпитање и образовање РС, и изразила спремност Министарства да у најкраћем року помогне санацију штете на објекту.

-У наредним данима очекујемо процјену причињене штете. Када добијемо процјену, укључићемо се и помоћи у санирању како би школа била условна за почетак нове школске године- рекла је Цвијановићева.

Из Одсјека за послове цивилне заштите и Професионално територијално ватрогасно-спасилачке јединице Бањалука рекли су да су имали више од 50 интервенција те да се углавном ради о поломљеним стаблима и гранама.

-У прва два часа рашчишћени су сви путни правци, очишћени су и терени, а имали смо и више интервенција на приватним објектима, гдје је била угрожена безбједност суграђана- рекао је Драган Бабић из овог одсјека.

Према писањима портала, јаки удари вјетра, град и грмљавина донијели су проблеме становништву Бугојна, а вјетар је чупао стабла из коријена.

Невријеме је причинило и знатну материјалну штету у Травнику, а вјетар је рушио стабла, дијелове фасада. Штете је забиљежена на хотелу "Липа" и другим објектима.

Јак град праћен грмљавином, јаким вјетром и кишом погодио је и Коњиц.

Снажно невријеме праћено грмљавином и пљусковима погодило је и Прњавор, Дервенту и Брод. Вјетар је обарао стабла, оштетио кровове, полупао стакла, пластенике, воћњаке и оштетио макадамске путеве.

Дарко Томаш, начелник општине Прњавор, објавио је на свом Фејсбук профилу да је невријеме нанијело велику штету сјеверозападу ове локалне заједнице.

Звездана Стојковић, метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу РС, рекла је за "Независне" да су се падавине кретале из правца југозапада те су захватиле западне и сјеверне крајеве.

-Бањалука је највише погођена невременом, за непуних пола сата пао је 21 литар кише по квадратном метру. Регистрован је јак вјетар с ударом од 18 метара у секунди, а ова јачина вјетра могла је начинити штету на објектима. Наредних дана ће бити постепено топлије, тако да ће до викенда бити сунчано и јако топло- навела је Стојковићева.

На онлајн метеоролошком сервису Severe Weather Europe за јуче је за подручје БиХ било објављено упозорење на снажно невријеме с великом могућношћу торнада.

Жељко Мајсторовић, пензионисани климатолог, за "Независне" је коментарисао ову појаву рекавши да је торнадо могућ у БиХ, али у блажем облику.

-Није то неуобичајена појава, међутим чињеница је да климатске промјене погоршавају ову ситуацију, захваљујући загријавању атмосфере и вишку енергије у атмосфери све је турбулентније, све више се биљеже разни рекорди, и температуре и падавина. Ту се истичу вјетрови- нагласио је Мајсторовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Сарајевско ратиште 1992 - 1995 (Први дио) Сарајевско ратиште 1992 - 1995 (Први дио)
Индекс економских слобода 2023 за Босну и Херцеговину Индекс економских слобода 2023 за Босну и Херцеговину
Јако невријеме погодило Београд (ФОТО) Јако невријеме погодило Београд (ФОТО)
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    7h 45m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    23h 15m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    22h 29m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    22h 46m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    10h 16m
    0