Један бх. граничар покрива 15,5 километара границе

03.02.2021. 17:28
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако мигрантска криза у БиХ траје годинама и крај јој се не назире, Гранична полиција (ГП) БиХ још нема довољно опреме која јој треба да се избори са овим изазовом, али ни кадра, па тако један граничар покрива 15,5 километара границе.

- Дијелови копнене границе између граничних прелаза, који су посебно угрожени с аспекта илегалних миграција, кријумчарења људи и робе, нису адекватно покривени техничком опремом (видео-надзор, сензори, уређаји за ноћно осматрање и др.) - наводи се у Преднацрту извјештаја о раду ГП БиХ за 2020. годину.

Није, међутим, опрема једини проблем граничара суочених са мигрантском кризом. Недостаје им и кадра. Наиме, крајем 2020. имали су 2.288 запослених, док је Правилником о унутрашњој организацији ГП БиХ предвиђено 2.646 запослених.

- Тренутно је непопуњено 358 радних мјеста. Недостају 334 полицијска службеника - истиче се у овом документу.

Мањак граничних полицајаца одлично одсликава и сама ситуација на терену.

- Просјечан број ангажованих полицијских службеника дневно у надзору државне границе износи приближно 200, односно 100 у току једне смјене (12 сати). То би значило да је у једној смјени на цјелокупној граници БиХ (на копну и на ријекама) на локалном нивоу у надзору границе радио један полицијски службеник на просјечно 15,5 км -  наглашава се у овом преднацрту.

Како се додаје, тренд раста миграционог притиска на граници настављен је и током 2020. године. На дијелове границе, због високог степена ризика, прераспођељивани су полицајци из других организационих јединица, повећавана је присутност у граничном појасу и кориштена су материјално-техничких средстава.

Ангажовани су и полицајци из других полицијских агенција у БиХ као испомоћ. Међутим, ни то није довољно.

- И поред тога, ГП БиХ све теже успијева одговорити појачаном миграционом притиску и растућем тренду илегалних улазака у БиХ држављана земаља високог миграционог ризика -  упозорено је у овом документу.

Марина Пендеш, чланица Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, сматра да је и те како битно јачати надзор источне границе БиХ, гђе се евидентирају илегални уласци.

- С обзиром на одређене проблеме, у смислу запошљавања људи, односно усвајања новог правилника којим би се повећао број припадника ГП БиХ, док се то не заврши, треба радити на модернизацији ГП БиХ у смислу куповине опреме која ће замијенити људе, као што су дронови са камерама који могу границу надзирати и дању, и ноћу -  рекла је Пендешова за "Независне новине".

И Франка Вицан, портпарол ГП БиХ, истиче да је највећи проблем ГП БиХ у борби против незаконитих миграција кадровска непопуњеност и недовољна материјално-техничка опремљеност, а посебно опремљеност специјалистичком опремом за надзор границе и опремом за обављање граничних провјера.

Према њеним ријечима, недостатак капацитета додатно отежава рад службеника који се, како каже Вицанова, надљудским напорима боре да би се адекватно заштитила државна граница.

- ГП БиХ континуирано прати стање незаконитих миграција на цјелокупној државној граници БиХ те на основу процјене и анализе ризика обавља прераспоређивање полицијских службеника на дијеловима државне границе гђе је забиљежен највећи миграцијски притисак. Као испомоћ ГП, ангажиран је и одређени број припадника МУП-а Републике Српске, Државне агенције за истраге и заштиту те Дирекције за координацију полицијских тијела -  истакла је Вицанова за "Независне новине".

Дупло више откривених у илегалном преласку

У илегалном преласку државне границе у 2020. години откривено је 11.857 лица, што је више за 5.998 или чак 102 одсто у односу на 2019. годину (5.859).

У илегалном преласку највише је држављана Пакистана, Авганистана, Марока, Бангладеша, Ирака, Ирана, Сирије...

Према подацима Граничне полиције БиХ, током прошле године евидентирана су укупно 923 страна држављанина који су депортовани из БиХ или су самостално напустили БиХ у року остављеном за добровољно напуштање.

Коментари 0
Повезане вијести
На сарајевском аеродрому ухапшен Турчин због кријумчарења људи На сарајевском аеродрому ухапшен Турчин због кријумчарења људи
Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната
У одбаченој торби на подручју Требиња пронађено више од 10 килограма марихуане У одбаченој торби на подручју Требиња пронађено више од 10 килограма марихуане
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    14h 32m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    16h 51m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    17h 18m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    19h 58m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    12h 39m
    0