Јединством и храброшћу одговорити на терор и уцјене Приштине

11.02.2024. 13:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Епархија рашко-призренска апеловала је на Србе на Косову и Метохији да у временима репресије и терора приштинских власти не попуштају пред уцјенама и да на њих одговоре народним јединством, храброшћу, достојанством, снагом и трпљењем.

- У овој ситуацији не смемо да будемо малодушни. Не смемо да допустимо да будемо застрашени, јер свако насиље долази из страха и несигурности, а сваки страх и брига из недостатка вере у Бога - наглашавају у Епархији.

У апелу Епархије истиче се да је арогантно понашање власти у Приштини, прије свега, израз кукавичлука и слијепе мржње, јер је лако спроводити терор над онима који нису заштићени и који на Косову и Метохији живе као живи таоци.

- Управо стога не смемо да попустимо пред уценама, ваћ да се за своја права боримо мирно, достојанствено, остајући пре свега одани Богу и привржени овом чудесном простору, где вековима живимо и опстајемо - поручују из Епархије.

У апелу вјерном народу Епархија је поручила да сви треба да имају на уму да се оно што се на неправди гради прије или касније урушава, што вриједи за све моћнике овога свијета који злоупотребљавају силу и власт против оних који нису заштићени.

Из Епархије су указали да апел шаљу зато што осјећају обавезу и потребу да охрабре српски народ, истичући да су Срби на Косову и Метохији сваким даном све више изложени отвореној репресији косовских власти и то као никада до сада од завршетка оружаног сукоба 1999. године.

Како истичу у Епархији, Приштина спроводи институционални терор с циљем да се српски народ подстакне на исељавање и напуштање простора на којима вековима живи.

- Свакодневна груба манифестација полицијске силе, претреси, хапшења, неосновани притвори, претње, онемогућавања примања пензија и социјалних доприноса, уз грубо толерисање наметнутих албанских општинских власти на северу Косова које немају легитимет већине грађана, користе се као средство присиле и против нашег народа коме се онемогућавају нормалан живот, основна права и слободе - наводи се у апелу.

У Епархији констатују да су за власти у Приштини Срби били и остали грађани другог реда, што се види на сваком кораку без обзира на лицемјерна позивања на Устав и законе Косова, по којима би сви грађани требало да имају иста права, а најугроженији да буду посебно заштићени.

- Овакво понашање не само да не доприноси решавању проблема, већ продубљује неповерење, ствара етничке баријере и нетрпељивост и руши све оне мостове који су до сада били изграђени између српског и албанског народа на Косову и Метохији - указују у Епархији.

Према њиховој оцјени, оваква ситуација краткорочно можда користи властима у Приштини, али дугорочно све људе и народе на Косову и Метохији држи као таоце нестабилности, неизвјесности и тешке економске ситуације, због чега није чудо да толико велики број младих косовских Албанаца тражи бољи живот у иностранству.

Како објашњавају, властима у Приштини се не обраћају, јер немају спремности да створе нормалне услове за живот српског народа и изграде визију друштва у коме би сви људи без обзира на етничко поријекло и вјеру живели мирно и сигурно.

Представницима међународне заједнице, како указују у Епархији, апел не шаљу зато што, и поред званичног става да се свима мора омогућити нормалан и равноправан живот, исувише гласно толеришу насиље приштинских власти, а посебно косовске полиције.

У Епархији напомињу да се зато апелом обраћају само свом вјерном народу, додајући да је Српска православна црква /СПЦ/ са њим вијековима дијелила све невоље, почев од османске окупације до најновијих збивања, посебно од 1999. године до данас.

Како наглашавају, Црква је, и поред тога, и сама претпрјела насиље пошто је 150 храмова уништено, а више десетина гробаља вандалски оскрнављено.

У Епархији истичу да су косовске власти на све што је Црква чинила посљедњих 25 година одговориле притисцима на саму Цркву, којој се отворено негира идентитет, основне вјерске и имовинске слободе.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 59m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    8h 57m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    17h 23m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    15h 38m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    17h 17m
    0