Јод – Моћан минерал против упале плућа

27.03.2024. 17:00
0
ИЗВОР: ddl.rs

Упала плућа је инфекција једног или оба плућна крила. Кесасти мјехурићи тј. алвеоле, које иначе апсорбују кисеоник, постају упаљене, пуне се гнојем, очврсну, што отежава правилно функционисање плућа.

Све ово неизбјежно доводи до тога да крв и ћелије у цијелом тијелу буду лишене кисеоника.

Симптоми упале плућа се разликују од релативно безопасних до тешких па чак и смртоносних. Упала плућа започиње уз симптоме карактеристичне за као прехладу и грип, кашаљ, осјећај исцрпљености, а касније и висока температура. Симптоми су углавном много гори код старијих особа или особа са већ ослабљеним имунолошки систем.

Упала плућа углавном је узрокована инфекцијом коју су изазвале бактерије, вируси или гљивице.

Овдје на сцену ступа јод. Јод је 1811. године открио француски научник Бернар Куртоа. Јод је неопходан хранљиви састојак који се не може створити у тијелу. Храна као што су морски алге и морски плодови, ракови, поврће гајено на тлу богато јодом, одличан су извор јода.

Одавно је познато да је јод неопходан за правилно функционисање нашег организма али оно што не знају сви, јесте да је јод је минерал који убија бактерије, вирусе и гљивице, главне узрочнике упале плућа.

Још давно је проф. T. Ф. Ален, тврдио да би лијечење јодом код обољелих од упале плућа “зауставило процес хепатизације (претварање нормалног плућног ткива у запаљенски инфилтрат у пнеумонији) у року од 24 сата”.

Имати упалу плућа у најбољем случају може бити исцрпљујуће, а у најтежем случају може бити врло болно и потенцијално опасно по живот. Предузимање корака за бригу о нашем тијелу и свом имунолошком систему како бисмо имали шансу у борби против инфекција, како бисмо смањили шансе за упалом плућа, као и да помогнемо у лијечењу симптома упале плућа.

Најбоља одбрана је добар напад. Најбољи начин да побједите инфекције и ојачате имунолошки систем јесте да свакодневно конзумирате довољно овог драгоцјеног минерала. Важна ствар је укључивање разноврсне хране богате јодом.

Вријеме је да се јоду посвети пажња коју заслужује.

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    17h 18m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    18h 33m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 51m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    14h 26m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    22h 35m
    0