Јод – Моћан минерал против упале плућа

27.03.2024. 17:00
0
ИЗВОР: ddl.rs

Упала плућа је инфекција једног или оба плућна крила. Кесасти мјехурићи тј. алвеоле, које иначе апсорбују кисеоник, постају упаљене, пуне се гнојем, очврсну, што отежава правилно функционисање плућа.

Све ово неизбјежно доводи до тога да крв и ћелије у цијелом тијелу буду лишене кисеоника.

Симптоми упале плућа се разликују од релативно безопасних до тешких па чак и смртоносних. Упала плућа започиње уз симптоме карактеристичне за као прехладу и грип, кашаљ, осјећај исцрпљености, а касније и висока температура. Симптоми су углавном много гори код старијих особа или особа са већ ослабљеним имунолошки систем.

Упала плућа углавном је узрокована инфекцијом коју су изазвале бактерије, вируси или гљивице.

Овдје на сцену ступа јод. Јод је 1811. године открио француски научник Бернар Куртоа. Јод је неопходан хранљиви састојак који се не може створити у тијелу. Храна као што су морски алге и морски плодови, ракови, поврће гајено на тлу богато јодом, одличан су извор јода.

Одавно је познато да је јод неопходан за правилно функционисање нашег организма али оно што не знају сви, јесте да је јод је минерал који убија бактерије, вирусе и гљивице, главне узрочнике упале плућа.

Још давно је проф. T. Ф. Ален, тврдио да би лијечење јодом код обољелих од упале плућа “зауставило процес хепатизације (претварање нормалног плућног ткива у запаљенски инфилтрат у пнеумонији) у року од 24 сата”.

Имати упалу плућа у најбољем случају може бити исцрпљујуће, а у најтежем случају може бити врло болно и потенцијално опасно по живот. Предузимање корака за бригу о нашем тијелу и свом имунолошком систему како бисмо имали шансу у борби против инфекција, како бисмо смањили шансе за упалом плућа, као и да помогнемо у лијечењу симптома упале плућа.

Најбоља одбрана је добар напад. Најбољи начин да побједите инфекције и ојачате имунолошки систем јесте да свакодневно конзумирате довољно овог драгоцјеног минерала. Важна ствар је укључивање разноврсне хране богате јодом.

Вријеме је да се јоду посвети пажња коју заслужује.

Коментари 0
Повезане вијести
Намирнице које директно снижавају ниво стреса Намирнице које директно снижавају ниво стреса
Поврће богато гвожђем, идеално за све оне који не једу месо Поврће богато гвожђем, идеално за све оне који не једу месо
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Најчитаније
 • Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде"
  10h 12m
  37
 • Годишњица убиства Зорице Дивчић
  13h 8m
  1
 • "Вукови са Дрине" - најелитнија јединица Војске Републике Српске
  13h 36m
  14
 • Изнуда у Источном Новом Сарајеву, лице оштећено за 350 КМ
  11h 52m
  0
 • Промовисани доктори наука Универзитета у Источном Сарајеву
  6h 44m
  0