Још пет пресретача од августа на путевима РС

23.07.2020. 08:47
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У пет необиљежених службених возила МУП-а Републике Српске, новије генерације и различитих марки, током августа биће завршена уградња комплетне опреме мобилних радара, као и обука полицијских службеника, који ће се наћи на путевима Републике Српске и контролисати учеснике у саобраћају.

У МУП-у РС за "Независне" кажу да је набављено десет мобилних радара, али да ће током августа бити завршена уградња у пет возила.

- Уговором о набавци опреме за унапређење безбједности саобраћаја, примјеном савремених технологија за евидентирање, пренос и обраду података о прекршајима, међу којима и десет мобилних радара марке "Ekin in-car patrol", обезбијеђена је набавка ове опреме која је Министарству испоручена почетком ове године, а која је тренутно у фази уградње у службена возила - истакли су у МУП-у.

Како кажу, у питању су савремени уређаји који имају могућност да мјере брзину кретања возила у долазном и одлазном смјеру, односно брзину возила са којима се мимоилазе и брзину возила иза којих се крећу у истом смјеру, а све то у ширини до пет саобраћајних трака истовремено.

- Радарски уређај користи 3Д радарску 'tracking' антену, као и одговарајуће камере за детектовање регистарских таблица и прекршаја те има могућност рада у два мода, у мировању и покрету. Сваки прекршај евидентира се фотографијом и видеом - рекли су у МУП-у РС.

Додали су да је цијена једног мобилног радара поменуте марке 80.000 КМ без ПДВ-а.

Миленко Јаћимовић, члан Савјета за безбједност саобраћаја града Бањалука, рекао је да подржава све мјере које МУП РС уводи у домену стационарних или мобилних радарских система.

- У сваком случају, ова нова улагања у пресретаче не треба да се претворе само у репресивне мјере, без превентивних мјера. Ми предлажемо да се за ове пресретаче, уколико желимо прави ефекат, а не само кажњавање и репресију, осмисли одређено информисање о појединим трасама и терминима када и којом трасом ти пресретачи треба да патролирају - каже Јаћимовић.

Додао је да би тиме они служили као превентива, а не изричито само да кажњавају возаче.

- Они би требало да допринесу бољој безбједности на путевима, али да се путем медија сваки дан или у одређеном периоду најаве акције ових пресретача и да возачи на то буду упозорени. Тиме постижемо далеко бољи ефекат него да они само иду на евидентирање, кажњавање и репресивне мјере - каже Јаћимовић.

Милија Радовић, замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС, каже да је резултат смањења броја погинулих на цестама свакако и рад уређаја за контролу брзине.

- Контролом брзине у возилу, у аутоматском моду, избјегнут је рад гдје полицајац зауставља учесника у саобраћају, што је добро из више разлога. Тај рад је неефикасан, јер је потребно вријеме док се неко возило заустави, па док се напише налог, а за то вријеме прође на десетине возила. Радари с аутоматским модом, мобилни радари, пресретачи и тако даље, они једноставно биљеже сва возила која су у прекршају те ће на тај начин сви возачи у прекршају бити и санкционисани - каже Радовић и додаје да је на возаче такође битно дјеловати и превентивно током разних кампања и слично.

Коментари 0
Повезане вијести
Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника
Полиција се огласила о дојави о бомби у Градској управи Бањалука Полиција се огласила о дојави о бомби у Градској управи Бањалука
Грађани да не отварају поруке сумњивог садржаја у апликацији "вибер" Грађани да не отварају поруке сумњивог садржаја у апликацији "вибер"
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 40m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 58m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 25m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    15h 13m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 34m
    0