Јованчић: Велика породица је право богатство и благослов

16.05.2020. 11:57
0
ИЗВОР: Srna

Велика породица представља право богатство и благослов, а родитељи, осим што треба да буду узор дјеци, од дјеце могу доста и научити, те породични живот учинити љепшим и растерећенијим, истиче предсједник Удружења родитеља са четворо и више дјеце "Наша будућност" Источно Ново Сарајево Вања Јованчић.

Јованчићева, поводом 15. маја - Међународног дана породице, истиче да нема веће среће и богатства од дјеце.

-Што више чланова, то је и више среће у породици, бар са моје тачке гледишта. Сматрам да сам много срећнија и као мајка и особа, али и наша породица јер смо бројнији- изјавила је Јованчићева Срни.

Она је навела да Удружење "Наша будућност" има 33 активне породице, а проглашено је за организацију од општег значаја и уврштено у општински буџет, те има велику подршку општине Источно Ново Сарајево, једне од ријетких у Српској са позитивним природним прираштајем.

Јованчићева је истакла да од прошле године мајке које су родиле четворо и више дјеце, од којих су двоје или више малољетни, од локалне заједнице примају мјесечну накнаду од 150 КМ.

-У протеклом периоду од општине смо добили и сјеменске пакете, а и Црвени крст нам је у сарадњи са општином подијелио хигијенске пакете током ове епидемиолошке ситуације- нагласила је Јованчићева.

Она је рекла да Удружење пружа подршку Републичком удружењу вишечланих породица, чији су члан, у захтјеву властима да мајке са четворо и више дјеце добију доживотну пензију, али да је све успорено због тренутне епидемиолошке ситуације.

Јованчићева је навела да Удружење нема просторију за рад, али да би то питање требало да буде ријешено, најкасније, до краја године, јер им је обећана канцеларија у оквиру нове спортске дворане која је у изградњи.

Она је појаснила да су проблеми чланова удружења суштински, са којима се сусреће већина становништва, као што су неадекватни услови становања, незапосленост, финансирање школовања и екскурзија, као и осталих дјечијих школских и спортских активности.

-Већина родитеља из вишечланих породица су углавном запослени код приватника, а имајући у виду тренутну ситуацију, готово да је све стало у протекла два мјесеца и сигурно да је то један од горућих проблема, незапосленост. Ипак, људи се сналазе и боре, као и већина, да прехране породицу, неки се више окрећу пољопривреди и слично- наводи Јованчићева.

Она је рекла да су редовне активности пролонгиране због вируса корона, те да би ускоро у сарадњи са Матичном библиотеком Источно Сарајево требало да почне курс рачунара за дјецу, а омогућено је и бесплатно учлањене у библиотеку за дјецу и мајке, чланове Удружења.

-У сарадњи са општином у току су преговори са једном фирмом, да нам обезбиједе да код њих имамо попуст од 10 одсто при куповини, за породице из нашег удружења. Све је то у преговорима и зависи од тренутне ситуације, али надамо се да ћемо убрзо ипак сви да се вратимо редовним обавезама, поштујући мјере надлежних органа- истакла је Јованчићева.

Она је додала да су се у ранијем периоду више пута обраћали скупштини града Источно Сарајево, да саслушају њихове захтјеве и евентуално им помогну, али да до сада није било никаквог одзива.

Јованчићева је подсјетила да је Удружење основано 2006. године и дјеловало је на подручју града Источно Сарајево, али се од 2014. раздвојило по општинама и од тада је активно на подручју Источног Новог Сарајева. 

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    16h 19m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 3m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 48m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 47m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 53m
    0