Јовани и Деани у канцеларију ушла је Сомалијка и рекла: “Беба долази”

15.05.2020. 22:05
0
ИЗВОР: srpskainfo

Био би радни дан као сваки други за Јовану Коњевић (34) и Деану Ристић (35), службенице у Центру за азил у Крњачи, да се у њиховој канцеларији није појавила Нима Махмада (28) из Сомалије и рекла: “Беба долази”.

– Када је Нима дошла и рекла да мисли да је почео порођај, позвали смо Хитну помоћ и они су нам рекли да долазе – започиње причу Јована Кнежевић и открива све детаље несвакидашњег догађаја који је изазвао велико интересовање јавности:

– Нима је села код нас у канцеларији. Почели су јачи порођајни болови и почела је да се презнојава. Успела је да изусти: “Беба долази”. Спустили смо је на под и подметнули испод ње неке пешкире како би јој било удобније. Колегиница Деана отишла је да опере руке и успут викала: “Жене, дајте пешкире и топлу воду”, јер тако вичу у филмовима кад почиње порођај. Прескочила је “све”, свукла је Ниму и опет повикнула: “Људи, зовите опет Хитну, имамо проблем. И за неколико минута држала је бебу у рукама”.

Јована додаје да је Ними ово био први порођај, као да ни она ни њена колегиница нису присуствовале раније сличном догађају, преноси Жена блиц.

– Нико није знао шта треба да ради, ни она ни ми, инстиктивно смо поступали. Мајка природа је урадила највећи део – поручује Јована која, као и Деана, у Центру ради пет година.

Сви су се чудили како се Нима брзо породила

Јована која је по образовању демограф, и Деана која је економиста, препуне су утисака.

– Беба је одмах заплакала, отворила крупне окице, а онда је почела да се смеје. Девојчица. Мајка је била исцрпљена, али се осећала добро, стално смо причале са њом како бисмо одржале контакт са њом и биле сигурне да се добро осећа – наставља Јована која је успјела да добије Хитну помоћ и обавијести је о порођају.

– Питали смо шта треба да радимо. Деана је клечала са бебом у рукама на поду умотавајући је у пешкире.

Докторка је, како каже Јована, била у шоку како се Нима брзо породила.

– Сви смо били у шоку. Питали смо лекаре шта да радимо са пупчаном врпцом, јер нисмо имали стерилне инструменте да је пресечемо. Доктори су већ улазили у Центар па нам је докторка рекла да сачекамо њих. Пресекли су пупчану врпцу, прегледали мајку и рекли нам да је све у реду. Одахнули смо тада сви - додаје Јована.

Када се све завршило, сви су сумирали утиске.

– Свако се присећао неких детаља, схватили смо да нисмо ни били свесни шта смо урадили. Сви смо сигурни да ћемо овај догађа памтити до краја живота јер се овакво нешто не дешава сваки дан - закључује Јована.

Дјевојчица се зове по Деани

Јована нам је открила да се и мама и беба, које су из Центра пребачене у “Народни фронт” добро осјећају.

– Отац каже да ће се девојчица звати Даца јер по том имену знају Деану која је прва узела у руке бебу, која је заправо и породила Ниму. Ето, дошла је у Центар да одржи инфосесију мигрантима и успут породила жену – поручује Јована и додаје:

– Колеге и пријатељи нас зову да нам честитају на принови. Неке колегинице већ у шали заказују код Даце, нове бабице, термин за порођај. Питају нас колико је све трајало, не знамо, у том тренутку је за нас вријеме стало.

Деана ће испоштовати и сомалијски обичај да као прва особа која је држала бебу у наручју купи поклон за новорођенче.

За крај су нам она и Јована рекле да су се у Центру сусреле са разним ситуацијама, али да се ниједна не може упоредити са рођењем мале Даце.

– А да ли бисмо поново породили жену, када размислимо, не – истакле су.

Коментари 0
Повезане вијести
Европа се диви младој Српкињи – „Звијезда у успону“ Европа се диви младој Српкињи – „Звијезда у успону“
Даном сјећања на жртве масовних убистава проглашени 3. и 4. мај Даном сјећања на жртве масовних убистава проглашени 3. и 4. мај
Дјечак пао кроз прозор основне школе Дјечак пао кроз прозор основне школе
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    9h 20m
    0
  • Слани мафини
    18h 41m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 36m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 30m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 59m
    3