Кајкут подноси оставку на мјесто директора Дома "Рада Врањешевић"

02.02.2022. 10:25
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Владимир Кајкут , директор Дома "Рада Врањешевић" подноси оставку на ту функцију.

Кајкут је рекао да је због нетачних информација које су се дијелиле у медијима извршен атак на ову установу.

Навео је да су 23. септембра 2020. године сазнали да је штићеница добила писмо, због којег су посумњали на злоупотребу малољетнице.

- Послије три пријаве, покренули смо дисциплински поступак против радника на којег смо сумњали, њега смо одмах и суспендовали. Саслушали смо га и донијели дисциплинску мјеру одузимање 20 одсто од плате три мјесеца, јер дисциплинска комисија је на основу изјава свједока сматрала да нема доказа да је било сексуалне и другачије злоупотребе дјетета - рекао је Кајкут.

Додао је да се након дисциплинске мјере радник вратио на посао.

- Све док није завршио у притвору, ми смо њега могли суспендовати само привремено, подносили смо прије тога двије пријаве. Ми као озбиљна установа морамо да се придржавамо прописа - казао је Кајкут.

Што се тиче другог случаја, Кајкут је казао да су сазнало у јануару ове године.

Додао је да је радник ангажовао адвокате па се саслушање радника треба спровести 4. фебруара ове године, односно у петак.

- Поднијели смо и извјештај о адаптационом периоду да се дјевојчица није адаптирала, да тражи да се врати мајци, те да изражава суицидалне мисли. Ми смо изнијели мишљење да је потребно промјенити облик социјалне заштите за ову дјевојчицу - навео је Кајкут, те да су навели да је за дјевојчицу потребно породично збрињавања.

- Дјевојчица је у овом периоду три пута завршила на Клиници за психијатрију - рекао је Кајкут те да су тражили изузеће из Дома.

Подсјећамо, Бањалучка полиција ухапсила је А.К. из Бањалуке прије пет дана због сумње да је починио кривично дјело обљуба дјетета млађег од 15 година.

Ради се о раднику Дома "Рада Врањешевић" у Бањалуци.

Након хапшења, огласили су се Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и премијер Републике Српске Радован Вишковић који су рекли да ће бити предузете мјере због овог случаја.

- Дјевојчица је пријавила обљубу од стране другог радника исти дан смо пријавили полицијским органима и покренули дисциплински поступак - казао је Кајкут.

Истакао је да су при читању анамнезе дјевојчице при приступању у Дом "Рада Врањешевић" одмах изнији став да можда ова установа није право мјесто за њу.

Истакао је да су четири или пет пута од Центра за социјални рад затражено изузеће дјевојчице из Дома "Рада Врањешевић", јер боравак у овом Дому доводи до ретрауматизације дјевојчице.

Полицијска управа Бањалука прије два дана је предала извјештај Окружном јавном тужилаштву Бањалука под сумњом да је радник Дома "Рада Врањешевић" извршио кривично дјело полна злоупотреба дјетета старијег од 15 година, потврђено је тада "Независним".

Директор ЈУ Дома “Рада Врањешевић” Бања Лука Владимир Кајкут огласио се након хапшења радника осумњиченог за обљубу дјетета.

- Желимо да напоменемо да је одмах по пријави васпитача за евентуалну злоупотребу дјетета Дом пријавио случај полицији и то дана 17.12.2021. године. Истовремено је против пријављеног радника, запосленог на радном мјесту портир покренут дисциплински поступак за утврђивање дисциплинске одговорности, те је исти суспендован са рада - рекао је Кајкут.

Коментари 0
Повезане вијести
Радник пао са зграде, тешко повријеђен Радник пао са зграде, тешко повријеђен
Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу
Бањалука: Жена скочила са зграде Бањалука: Жена скочила са зграде
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 16m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    8h 14m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    16h 40m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    14h 55m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    16h 34m
    0