Какав је профил предузећа у Српској?

23.10.2024. 13:45
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У прошлој години у Републици Српској од укупног броја запослених највише је било запослено у индустрији, показују подаци Завода за статистику РС.

Како се наводи у овом извјештају, у 2023. години била су 9.283 активна предузећа и 19.867 активних предузетника који тржишно послују.

- Од овог броја, 28,3% пословало је у подручју трговина на велико и мало, поправка моторних возила и мотоцикала, док структура запослених показује да је од 201.536 запослених лица, 38,2% ангажовано у подручјима индустрије - навели су из Завода за статистику Републике Српске.

Мала предузећа (0-49 запослених) доминирају, и од укупног броја предузећа има их 8.746. Средњих предузећа (50-249 запослених) има 440, док великих (250 и више запослених) има 97.

Даље пише да су највеће трошкове рада по запосленом имала предузећа и предузетници у подручју производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, 35.365 КМ.

- Слиједе информације и комуникације, 34.620 КМ, а најмање у подручју остале услужне дјелатности, 14.124 КМ - стоји у овим подацима.

Истиче се да су у стварању додате вриједности по факторским трошковима, највеће учешће имала предузећа и предузетници из подручја трговина на велико и мало.

- Ту су још поправка моторних возила и мотоцикала 23,5%, прерађивачка индустрија 21,4% и производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација 9,7%. Највећа додата вриједност по запосленом лицу, као мјера продуктивности рада, остварена је у подручју информације и комуникације, 115.414 КМ, затим у подручјима производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, 105.350 КМ и умјетност, забава и рекреација, 84.677 КМ - пише у подацима.

Додаје се да је просјечна бруто оперативна стопа, односно стопа профитабилности нефинансијске пословне економије у Републици Српској у 2023. години износила 17,3%.

- Највеће стопе профитабилности постигнуте су у подручјима информације и комуникације 53,5%, пословање некретнинама 44,3% и умјетност, забава и рекреација 37,1% - закључује се у овим подацима.

Марко Ђого, професор на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, каже да је јасно да је Републици Српској потребно више великих компанија.

- Граница која је код нас постављена за велика предузећа, односно 250 и више запослених, у већим економијама заправо би биле фирме максимално средње величине. У Републици Српској имамо можда десетак компанија које запошљавају неколико хиљада радника, а некада су то биле велике компаније. Нама дефинитивно недостаје великих фирми. Ту кад искључимо фирме које су јавна предузећа, имамо још мање великих фирми од ових 97 набројаних. Практично, великих приватних фирми имамо нешто у грађевини, трговини, једну банку у домаћем власништву, те се бојим да када бисмо их све избројали, не бисмо имали двоцифрен број таквих компанија - објаснио је Ђого за "Независне новине".

Према његовим ријечима, основна улога великих компанија је да повежу у свој производни ланац и мале компаније.

- Нама би у суштини требала по једна велика домаћа компанија у свакој привредној грани која би окупљала и мале компаније и стварала ланац стварања вриједности од почетног, примарног ланца до тржишта - нагласио је Ђого.

Коментари 0
Повезане вијести
Медицинари из болнице “Србија” отишли у приватну клинику у Сарајеву Медицинари из болнице “Србија” отишли у приватну клинику у Сарајеву
Сутра акција добровољног давања крви на Филозофском факултету Сутра акција добровољног давања крви на Филозофском факултету
У Српској рођене 22 бебе У Српској рођене 22 бебе
Најчитаније
  • Планирани прекиди електричне енергије
    14h 25m
    1
  • Медицинари из болнице “Србија” отишли у приватну клинику у Сарајеву
    3h 20m
    5
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    12h 23m
    0
  • Кумановска битка – Брза побједа српске војске
    13h 28m
    0
  • Тешка саобраћајна незгода у БиХ
    3h 0m
    0